Érdekes kiállítás nyílt a nagykanizsai Medgyaszay Házban

2 órája

Zászlók minden mennyiségben

Zászlók világa címmel nyílt meg nemrégiben a nagykanizsai Medgyaszay Házban Gelencsér Gábor nyugalmazott újságíró, gyűjtő és szerzőtársa, Kalmár Anikó közös kiállítása. A különféle érdekes zászlókat november 5-ig (kedd) lehet megnézni az intézményben.

Benedek Bálint

A zászlók történetéről, származásáról Gelencsér Gáborral beszélgettünk a művelődési házban. Elmondta: öt kontinens 50 zászlója került a paravánokra, sőt néhány a teret is megtöri. Mindenhonnan öt olyan zászlót is választottak, melyeken különféle motívumok jelennek meg. Ezen kívül több olyan nemzeti lobogót is felraktak, amik több színből állnak össze, mint például a magyar trikolór.

zászlók
Zászlók és relikviák között Gelencsér Gábor és Kaszás Erika, a Medgyaszay Ház igazgatója
Fotó: Szakony  Attila

Zászlók a térben

– Hong-Kong, Vatikán és Észak-Írország zászlói pedig eredeti méretükben láthatók – folytatta a gyűjtő. – Szokásunkhoz hűen egy mini galériát is berendeztünk olyan bélyegblokkokból, bankjegyekből és képeslapokból, amiknek központi témája a zászló. Néhány érdekesség: például Alfred Bernhard Nobel svéd vegyésznek és feltalálónak volt villája az olasz városban San Remo-ban. Az olaszok bélyegblokkal is megemlékeztek a tudósról, sok-sok olasz zászlóval színesítve. Egy másik bélyeg összeállításban a 20. század eseményeit vették csokorba, s ennek egyik fő eseménye az volt, amikor 1911. december 14-én, tíz hónappal antarktiszi partraszállása után Roald Amundsen norvég felfedező elérte a Déli-sarkot. Jól látható, ahogy a norvég zászlóval megjelöli a helyet.

Ciao a kabalafigura és Pelé

Sok különleges relikviát lehet látni a tárlaton. Gelencsér Gábor még egyet kiemelt. Ez pedig az 1990-es labdarúgó világbajnokság volt, melyen Olaszországban rendeztek. A dél-amerikai Guyana kiadott egy olyan bélyegblokkot, amin a világbajnokság kabalafigurája, Ciao és Pelé egy fotón pózolnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában