2022.12.09. 06:50
A magyar gasztronómia dicsérete – Vendégünk Miklós Beatrix, a Hévíz Turisztikai Egyesület elnöke
Mától hallható a Zaol-podcast legfrissebb adása, amelynek vendége Miklós Beatrix, a Hévíz Turisztikai Egyesület elnöke, aki a legújabb gasztrotrendekről is beszél a műsorban.
Miklós Beatrix: A magyar gasztrokultúra a 2000-es évek eleje óta töretlenül fejlődik
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap
A szakember nemrégiben – egy fürdővárosi delegációt vezetve – részt vett a négyévente esedékes luxemburgi Luxexpón, ahol 27 ezer négyzetméteren, négy csarnokban a világ színe-java bemutatkozott, s ehhez csatlakozott a kulináris világbajnokság is.
A majdnem egyhetes program során naponta több ezer látogató fordult meg a hungarikumokat bemutató egyedüli magyar standon, ahol sűrűn jártak a nemzetközi zsűri tagjai is, elevenítette fel Miklós Beatrix, aki elmondta: a turisztikai és gasztronómiai szakma krémjének figyelmét sikerült Hévízre, Zalára s Magyarországra irányítani ebben a néhány napban.
Miklós Beatrix arról is beszélt, a magyar gasztrokultúra a 2000-es évek eleje óta töretlenül fejlődik, egy új szakmai generációnak köszönhetően, amelynek tagjai külföldről hazahozták a tudást, a jó gyakorlatokat, az új technológiákat, s ezeket ötvözték a hazai konyha értékeivel. Ezzel párhuzamosan pedig a itthon is megjelentek a jobb minőségű alapanyagok, eszközök, s e kettő új lendületet adott a magyar gasztronómiának.
– A gulyásleves gulyásleves maradt, lehet, picit más alapanyagokból, másképpen, de a lényegét nem veszítette el – szögezte le a Miklós Beatrix, aki szerint a szakmai fejlődésnek az is jót tett, hogy a nagy európai és világversenyeken egyre jobb eredményeket értek el a magyar séfek és csapatok, és a korábbi különbségek kiegyenlítődtek.