Az alkotást április 7-én szenteli meg Varga László püspök

2024.04.04. 11:20

Farkas Ferenc Krisztus szenvedéstörténetét bemutató stációkat készített Zalakarosra

Farkas Ferenc Munkácsy-díjas szobrászművész Krisztus szenvedéstörténetét bemutató stációkat készített Zalakarosra. A stációk anyaga kerámia, a 14 állomást az Isteni Irgalmasság-templom mellett húzódó sétány mentén helyezték el. Az alkotás szentelésére, megáldására az április 7-i szentmise keretén belül kerül sor, a szentelést Varga László püspök végzi el. A stációk megalkotásának, felállításának ötletgazdája Háda László plébános volt, a stációk alépítményeit és fülkéit Bálizs Andrej tervezte.

Arany Horváth Zsuzsa

A 14 állomást az Isteni Irgalmasság-templom mellett húzódó sétány mentén helyezték el

Fotó: ZH

Farkas Ferenc művészetéről az alábbiakat írja a szobrász honlapján Tóth Csaba festőművész: "Farkas Ferenc szobrászművész az ezredforduló magyar képzőművészetének egy jeles, megkerülhetetlen figurális életművét létrehozó alkotója. Szobrászata ezer szállal kötődik az európai művészeti tradícióhoz, különösen a reneszánsz humanista, emberközpontú gondolkodásához. Plasztikai gondolatait, formakísérleteit, innovatív térértelmezéseit mindig és kizárólagosan csak az ember személyiségén átszűrve, azt középpontba állítva valósítja meg. A tradícióhoz való ragaszkodás számára mindezeken túl technikai, mesterségbeli jártasságot, pragmatikus tapasztalati tudást is jelent. Hosszú kutatások és nyitott művészettörténeti értelmezések során képes megragadni az európai kultúra mindmáig kikezdhetetlen alaprétegét, amiből művészete forrásozik. Így jut el az ezredforduló kultúrájának lényegi alapkérdéséhez, a hagyományhoz való egészséges viszony kialakításához. Ezért érezzük minden műve előtt e tradíció igazi, lüktető, pulzáló, élő voltát. Mindehhez veleszületett tehetség, génekben örökölt szorgalom és lelkiismeretesség kellett, hogy műveiben ez az elszánás megvalósuljon és kiteljesedjék. E talentumok összegzéseként volt képes megalkotni mai szemmel heroikus, és klasszikusan szép életművét, ami sok szempontból társtalan napjaink polarizált kulturális közegében. Az örök értékekhez való ragaszkodása pedig példa lehet számunkra, kortársai számára."

Farkas Ferenc 1958-ban született, művész-tanár, köztéri alkotásai Zalában, de Budapesten is megtalálhatók, díjai: 2023 Munkácsy Mihály-díj,  2014 Zalaegerszegért díj, 2012 Vajda Lajos–díj, 2013 Zalai Prima díj, 2007 Magyar Éremgyűjtők Egyesülete,  A legszebb emlékérem díja, Sopron 2006 Zalaegerszegért díj, 1995 Zala’Art–díj,  2005 Zalai Tárlat, Megyei Közgyűlés díj, 1991 Zala Megyei Tárlat, Megyei Közgyűlés díja, 1986 Hermann Lipót–díj, 1985 ELTE 350 éves érempályázat I. díj.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában