Múzeumok éjszakája Nagykanizsán több helyszínen

2024.06.23. 11:30

A múzeumok falai életre keltek – fotógaléria és videó

Nagykanizsán a Thúry György Múzeum a Fő utcai épületében, a Plakátházban és az egykori fogház épületében szombaton rendezte meg a Pillantás a múltba címet viselő Múzeumok éjszakája rendezvényét. Sok más érdekesség mellett az eseményen a múzeum kiemelkedő helytörténeti gyűjteménygyarapító és múzeumpártoló munkájának elismeréseként dr. Lázár Imre India kutató, a Delhi Magyar Kulturális Intézet egykori igazgatója vehette át a Kerecsényi Edit emlékplakettet.

Benedek Bálint

Az emlékplakett átadása után, balról: Kunics Zsuzsanna, a Thúry György Múzeum történész-muzeológus, főtanácsosa, dr. Száraz Csilla, Lázárné Kovács Mária, a díjazott felesége, dr. Lázár Imre, Gábris Jácint és Balogh László

Fotó: Szakony Attila

A megnyitón a Fő utca 5. szám alatti intézményben tartották, ahol Balogh László polgármester köszöntötte a résztvevőket. Elmondta: ez az éjszaka a közösségi összetartozás, a bátorság és a megtisztulás szimbólumává vált. Ilyenkor a múzeum falai életre kelnek, s a látogatók izgalmas programok és interaktív élmények révén mélyebben elmerülnek a múlt rejtelmeiben.

Fotó: Szakony Attila

Gábris Jácint, az OKISB elnöke szerint dicséret illeti a múzeumot, hogy mindig nívóssá teszi ezt az éjszakát. A városi egyéb rendezvények szintén a hagyományápolás mentén szerveződtek, amiket a jövőben majd össze lehet hangolni.

Ezt követően dr. Lázár Imre vehette át a Kerecsényi Edit-emlékplakett kitüntetést a Thúry György Múzeumtól. 

– A díjjal mindazon személyek munkáját ismerjük el, akik a múzeum gyűjteményeinek gyarapításában, gondozásában, feldolgozásában, bemutatásában, ismertté tételében kimagasló, Dr. Kerecsényi Edit, egykori múzeumigazgató szellemiségéhez, szakmaszeretetéhez méltó tevékenységet végeznek – mondta méltatásában dr. Száraz Csilla múzeumigazgató. – Dr. Lázár Imre segítségével érkezett haza Nagykanizsára a két hölgy, Sass-Brunner Erzsébet és lánya Brunner Erzsébet festőművészek hagyatéka. A közel 1000 darabos festmény-gyűjtemény nagy részének, több mint 600 alkotásnak hazajuttatása és a művésznők tárgyi hagyatékának gondozása, Nagykanizsára, tehát haza érkeztetése fűződik nevéhez.

Majd Ilon Gábor régész nyitotta meg a Pillantás a múltba, a bronzkor évszázadai Zala vármegyében című kiállítást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában