Néhány Kispál-számból nem lehet baj

2024.09.06. 13:00

A Csík zenekar azt ígéri: hatalmas bulit csap

A Csík zenekar nyáron nagy sikerű koncertet adott a Budapest Parkban, ahol a zenei élmény egyben a generációk találkozása is volt, hiszen a meghívott vendégzenészek között szerepelt Presser Gábor, Karácsony János, Földes László Hobo, Kiss Tibi, Lovasi András, Beck Zoli, Lábas Viki, Felcser Máté vagy éppen Fekete Giorgio. Az idén már 36 éves Csík zenekar sajátos, egyéni hangzásvilágát hamarosan a zalaegerszegi közönség is hallhatja, hiszen az idei Vadpörkölt- és Borfesztiválon ismét a zalai vármegyeszékhelyen koncerteznek, szombaton 22 órakor.

Pásztor András

A 36 éves Csík zenekar. Zalaegerszegre mindig szívesen jönnek

Forrás: Csík zenekar

A Csík zenekar legújabb, saját gyűjtéseket és világzenei feldolgozásokat tartalmazó lemeze is nemrég jelent meg, melynek gerincét még a Covid-időszak alatt kezdte el egybegyúrni a csapat, idén tavasszal pedig fel is vették a Sose lesz vége címet viselő albumot.

"Játsszatok el néhány Kispál-számot, abból nem lehet baj" 

– Az album címe egy Anima Sound System-dal, többek között ők is felkértek minket, hogy formáljuk a saját hangzásunkra, lelkületünkre ezt a nótát – említette Szabó Attila, a zenekar egyik hegedűse, aki a csapaton belül a kortárs slágerek átdolgozásáért felel lassan két évtizede. – Még ma is emlékszem, hogyan indult ez az egész, annak idején a Kispál és a Borz zenekar kért fel minket, hogy legyünk az előzenekaruk az egyik Petőfi Csarnokban tartott koncertjükön. A kérés megtisztelő volt, de kétségeink voltak, mit szól majd a fiatalokból álló közönség, ha autentikus népzenével „kínozzuk” őket. Erre Lovasi András félig viccesen azt mondta, játsszatok el néhány Kispál-számot, abból nem lehet baj. Ki is választottunk három slágert, áthangszereltük a dalokat és óriási sikert arattunk. A hír futótűzként terjedt, a következő koncertünkön már a közönség kérte, hogy játsszuk el az átdolgozott Kispál-dalokat. Mindennek már 19 éve, tehát egy olyan korról beszélünk, amikor még nem volt közösségi média és nem volt videómegosztó platform sem.

Csík zenekar
A Csík zenekar 2021-ben Debrecenben 
Fotó: Kiss Annamarie

Híd zenei világok és generációk közt 

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy a magyar népzene ilyen módon történő népszerűsítése telitalálat, az új köntösbe öltöztetett kortárs dalokat a fiatal generáció is szereti. Talán nem túlzás azt állítani, hogy a Csík zenekar egyfajta hidat képez a zenei világok és a generációk között. És persze az sem elhanyagolható szempont, hogy rajtuk keresztül százak és ezrek kerültek közelebbi kapcsolatba az autentikus népzenével.

– Kodály Zoltán mondta, hogy a tradíciókat nem lehet örökölni, minden generációnak újra kell tanulni ezeket – szögezte le Szabó Attila. – Azért, hogy megmaradjon a magyar nemzeti kultúra, minden generációnak tennie kell. A mi felelősségünk abban van, hogy próbáljuk meg úgy átadni ezeket az értékeket, hogy a fiatalok is megértsék, megszeressék. Éppen ezért igyekszünk olyan utakat, lehetőségeket kihasználni, melyek révén könnyű a befogadás. És hát vita ne legyen belőle, de a kortárs könnyűzene pontosan egy ilyen lehetőség, hat az emberekre. Természetesen ehhez nagy adag nyitottság is kell a részünkről, de hitünk szerint minden zenében, dalban megtalálhatók azok az értékek, melyekhez kapcsolódni tudunk.

Ígérik: hatalmas bulit csapnak

Szabó Attila elmondta: Zalaegerszegre mindig szívesen jönnek.

– Korábban többször koncerteztünk a sportcsarnokban, tudjuk, hogy szeretnek minket – említette Szabó Attila, aki megígérte, hogy a szeptemberi Vadpörkölt- és Borfesztiválon is hatalmas bulit csapnak, s természetesen a legnépszerűbb feldolgozásokat is eljátsszák.

Albumok

1993 – Boldog szomorú dal
1994 – Két út van előttem
1998 – Tiszta szívvel
2001 – A kor falára
2004 – Be sok eső, be sok sár
2005 – Majorosi Marianna, Csík zenekar és a Bekecs zenekar: Jól gondold meg, kislány!
2005 – Senki nem ért semmit
2008 – Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen...
2008 – Karácsonynak éjszakáján, maxi CD
2010 – Szívest örömest
2011 – Lélekképek
2014 – Amit szívedbe rejtesz
2020 – A dal a miénk – Locomotiv GT-feldolgozás
2024 – Sose lesz vége

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában