Elkezdődött az Alsóerdőn a mountain bike magyar bajnokság

2024.07.20. 16:29

Az olimpiai szakág küzdelmei vasárnap következnek, a fő futam 14 órakor rajtol

A zalaegerszegi Alsóerdőn szombaton az XCC (rövid táv) versenyekkel elkezdődött a Restart mountain bike magyar bajnokság. Az időjárás nem fogadta kegyeibe a résztvevőket, de vasárnapra, amikor az olimpiai szakág (XCO) lesz soron, a meteorológia szerint visszatér a nyár.

Varga Andor

Bal szélen a ZKSE-s Endrédi Máté.

Fotó: Vámosi László

Szombaton tehát női és férfi rövid távon osztottak érmeket. Bruchner Regina, a házigazda Green Zone-ZKSE válogatottja ebben a változatban szerzett nemrég junior Európa-bajnoki bronzérmet, tegnap azonban nem lehetett ott a mezőnyben, hiszen az CXX-t itthon egyelőre csak az elit és a master (vagyis "öregfiúk", illetve "lányok") tagjainak hirdették meg. Így Zalát egyedül az egerszegi Endrédi Máté képviselte, aki dicséretesen küzdött, ám a vizes, csúszós pályán egyszer elesett és végül az ötödik helyen érkezett célba. A rendezők számára némi vigaszt jelentett, hogy a short race férfi bajnok Palumby Zsombor (SVS Pro Team) és az ezüstérmes Sylvester Balázs (Cube-Csömör) egyaránt ZKSE-nevelés. A jó helyismeret is szerepet játszhatott az eredményükben. A nőknél Buzsáki Virág (Brunex SFR) szerezte meg a bajnoki címet.

A női futam rajtja.
Fotó: Vámosi László

Vasárnap pedig következhet a "rendes" távú bajnokság, az olimpiai szakág futamai. A program 9:10 órakor a 9 év alattiak versenyével indul, majd jönnek sorban a további korosztályok, egészen a 14 órakor rajtoló fő futamig, melyben a női és férfi elit (vagyis felnőtt), illetve junior versenyzők állnak rajthoz. A futam várhatóan bő egy órás lesz, a résztvevők hétszer teljesítik majd az erdőben a 4,57 kilométer hosszú, 188 méter szintemelkedést magába foglaló pályát. A nézők az Alsóerdő város felőli végében, a pumpapályánál is láthatják a bicikliseket, ahol ráadásul új elemeket is építettek az ob-ra: sziklakert és egy látványos ugrató is létesült.

A díjak.
Fotó: Vámosi László

A díjátadót minden korosztálynak egyszerre, 16 órakor tervezik a rajtnak és a célnak is helyet adó Alsóerdei Sport- és Élményparkban. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában