A mountain bike bázisa lehet

2024.07.22. 15:34

Kellemes emlékek az Alsóerdőn lezajlott hegyikerékpáros ob után

Új versenyközponttal és pályákkal rendezte meg a hétvégén a Green Zone-ZKSE a mountain bike magyar bajnokságot a zalaegerszegi Alsóerdőn. A szervezés sikere mellett a viadalon szép hazai eredmények is születtek.

Varga Andor

Az új nyomvonal egyik leglátványosabb eleme a pumpapályánál épített ugrató volt – a versenyzők sem panaszkodtak az adrenalinfröccs miatt

Fotó: Szekeres Péter

A férfi elit kategóriában magát is meglepte a harmadik helyezéssel a ZKSE-s Endrédi Máté, aki idén újonc a felnőttek között.

– Az első ötbe szerettem volna bekerülni az olimpiai szakág (XCO) vasárnapi versenyén, de a rengeteg gyakorlás, amit elvégeztünk az új pályán, ennél szebb eredményt hozott – mondta. – A második sorból rajtoltam, és egy darabig tudtam menni elöl a címvédő és későbbi győztes Palumby Zsomborral, illetve a többszörös olimpikon Parti Andrással. Aztán éreztem, hogy az sok nekem, beálltam saját tempóra és a folytatásban leginkább hátra figyeltem. Végül párharcra nem került sor, nagyjából 50 másodperc előnnyel szereztem meg első felnőtt bajnoki érmemet. Korábban korosztályos ob-ken is többször voltam bronzérmes, ez „az én helyem”, de persze azért mindez nem ilyen egyszerű: újoncként a felnőttek között nehéz az első év, eddig kevés sikerélményem volt, ez a dobogó most nagyon jókor jött. Ettől függetlenül inkább az országút felé kacsintgatok, abban nagyobb jövőt látok.

Klubtársa, Bruchner Regina részéről a junior (U19) bajnoki cím nem volt meglepetés, mert egyedül indult ebben a kategóriában, sokkal fontosabb, hogy együtt tudott haladni az elit tagjaival.

– Az elején elragadott a lelkesedés, a kedvenc részemen, a katlanban előre mentem, én vezettem a mezőnyt – mesélte Regina. – Aztán gyorsan kiderült, hogy ez nekem még sok, visszaálltam saját tempóra, de ez sem volt kevés, életemben nem produkáltam még ilyen wattokat. Nagyon jó volt hazai pályán, viccesek voltak a szurkolók, és kiválóan vizsgázott a kerékpárom is.

Ez Regina esetében azért érdekes, mert a tavasszal – mint megírtuk – ellopták a kerékpárját, az új versenygép pedig egy hete érkezett meg.

– Elképesztő jó bicikli, sosem ültem ilyenen korábban – lelkesedett a versenyző. – A váltó, a teleszkópok, a fékek – minden tökéletes, könnyen hozzá fogok szokni. Most versenyeztem vele először, az igazi munka pedig majd a magaslati edzőtáborban kezdődik, ahová jövő pénteken utazunk.

Vasárnap már az olimpián

Benkó László hétfőn már Párizs felé utazott, ahol a pénteken kezdődő olimpia programjában hamar, már vasárnap (július 28.) 14 órakor megrendezik a mountain bike női viadalát, a mezőnyben Vas Blankával. „Neki nem ez a fő száma, hiszen már a profi országúti karrierre koncentrál, de ettől függetlenül ő a legjobb magyar női hegyikerékpáros is – fogalmazott a szövetségi kapitány. – Tokióban negyedik volt és ha sikerül mindent megfelelően összerakni, szerintem top10-es helyezésben most is bízhatunk.”

Bruchner Regina mostantól az augusztusi, andorrai világbajnokságra készül: három hétig az olaszországi Livignóban edz, majd a svájci Baselben a junior világkupán áll rajthoz, aztán irány Andorra.

– Edzőmmel, Czenki Tamással megyünk és nagyon kíváncsi vagyok, a szervezetem hogyan reagál a magasságra – folytatta Regina. – Eddig csak a tengerszinthez közelebb edzettem és versenyeztem, ezért is kell kipróbálnom és hozzászoknom.

– Reginának már eddig is remek éve van, a rövid távon szerzett junior Európa-bajnoki bronzérme párját ritkító eredmény – ezt már Benkó László, az MTB utánpótlás és felnőtt válogatott szövetségi kapitánya mondta, aki ugyancsak itt volt az Alsóerdőn. – Jól ment a bajnokságon is és esetében a vb-n is bízhatunk az erős eredményben. Kitett magáért a hazai versenyen Endrédi Máté is, ez bizakodásra ad okot. Hegyikerékpárban idén nem lesz férfi olimpikonunk és Máté is ott van a versenyzők között, akikkel el akarjuk kezdeni az építkezést, hogy négy év múlva ismét eljussunk a kvótáig.

A szakember a versenyről elmondta: nagyon tetszettek neki az új pályák, de különösen a versenyközpont, az Alsóerdei Sport- és Élménypark. Kérdésre úgy válaszolt: a város, illetve a Green Zone-ZKSE régóta a mountain bike nyugat-magyarországi bástyájának számít, a most megismert létesítmények és pályák pedig méltók arra, hogy bekerüljenek az MTB állandó hazai bázisai közé.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában