A második olimpiája lesz már

2024.07.23. 14:12

Major Veronika célja büszkén hazatérni Párizsból

Kedden utazott Párizsba Major Veronika, aki a három évvel ezelőtti tokiói olimpiához hasonlóan az egyedüli zalai egyesület tagjaként lesz olimpikon a pénteken kezdődő nyári olimpiai játékokon.

Kerkai Attila

Major Veronika a sportlövő szövetség múlt heti sajtóbeszélgetésén nyilatkozik

Fotó: hunshooting.hu

A BEFAG Keszthelyi Erdész LK sportolója a négytagú  magyar sportlövész csapat tagja, aki Párizsban indulhat, és a női légpisztoly, valamint a 25 m-es sportpisztolyos számban áll lőállásba a Balaton-partiak kiválósága. Major Veronika Keszthelyen ismerkedett meg a lövészettel, ahol a futócéllövészet volt számára az a szakág, ami miatt beleszeretett a sportágba. Mondjuk,  azonnal jó kezekbe került, hiszen edzője az a Keczeli Zoltán lett, aki maga is Európa-bajnok volt és világbajnoki ezüstérmes. Edzőként pedig klasszisok sorát nevelte ki, akik világversenyeken  öregbítették a magyar sportlövészet hírnevét. Sydneyben olimpikon tanítványa is volt Ángyán József személyében, hiszen a 2000-es olimpián ismét a programba került a futócéllövészet, a keszthelyi lövő pedig a 12. helyen végzett. 

Major Veronikáról nagyon gyorsan kiderült, hogy istenáldotta tehetség, hiszen sorra nyerte a korosztályos versenyeket. A  hazai porondról  kilépve a nemzetközi színtéren is nyerte a serdülő, az ifjúsági és a junior Európa- és világbajnokságokat. Ám ekkor még  csak a futócéllövészetre  összpontosított. Mivel a szakág versenyei nem szerepeltek az olimpia műsorán, edzőjével, Keczeli Zoltánnal úgy döntöttek, hogy elkezdik az olimpiai  fegyvernemekben is a versenyzést. 

Ami  - stílszerűen szólva - telitalálat lett! 

A pisztolyos számokban Major Veronika nemcsak berobbant a  hazai élmezőnybe, hanem gyakorlatilag az  egyik legjobb női pisztolyos versenyzőnk  lett. A nemzetközi élmezőnybe 2019-ben robbant be végleg, amikor az első magyar sportlövő lett, aki kvalifikációt szerzett az eredetileg 2020-as tokiói olimpiára. Abban az évben sorra nyerte a világkupákat légpisztolyban és sportpisztolyban, sportpisztolyban Európa-bajnoki ezüstérmes  lett. Abban az évben - 2019-ben - a nemzetközi szövetség (ISSF) az év női sportlövőjének választotta, ami  hatalmas elismerést jelentett.

 Aztán jött 2020, és ha nem jött volna a koronavírus-járvány - ezt mi állítjuk -, Major Veronika olyan lendületben volt, hogy  meggyőződésünk: Tokióban érmet szerzett volna. A játékokat elhalasztották, egy kicsit a világ is  megváltozott, 2021-ben Tokióban Major Veronika élete első olimpiáján nem jutott egyik számban sem a döntőbe (légpisztolyban a 34., sportpisztolyban 35. lett), holott előző évben ugyanabban a nemzetközi mezőnyben rendre ott volt és nem nagyon végzett az első hármon kívül... 

Major Veronikának  a párizsi lesz a második olimpiája, ám Keczeli Zoltán megosztott velünk egy kulisszatitkot: igazából ez már a harmadik olimpiája lesz Major Veronikának...

- Vera berobbant a női pisztolyos mezőnybe, nagyon gyorsan feljött arra a szintre, hogy hazai versenyzőtársait rendre megelőzte - mondta el néhány napja Keczeli Zoltán, Major Veronika nevelőedzője, akivel a pisztolyos szakágat is elkezdte.  - 2016-ban  a legjobb volt idehaza, a magyar szövetség döntése révén ő mehetett volna Rio de Janeiróba, de mi azt kértük, hogy még ne... Egyszerűen még nem voltunk felkészülve erre. Felkértem Győrik Csaba szövetségi kapitányt, mivel ő szakedző, hogy foglalkozzon Verával, aki egy csiszolatlan gyémánt, mert az már ekkor látszott. Én, futócéllövőedzőként nem érthetek annyit a pisztolyos számokhoz is. Utólag elmondhatom, nagyon jó döntést hoztunk, hogy Győrik Csaba kezdett el foglalkozni Verával. Gyakorlatilag ő lett az edzője, de amikor itthon volt és nem  edzőtáborban, akkor természetesen velünk is készült. 

NÉVJEGY 

Major Veronika
Születési idő, hely: 1997. március 19., Keszthely
Klubja: Keszthelyi ELK
Versenyszáma: légpisztoly, sportpisztoly
Olimpiai eredménye: 34. (légpisztoly, 2021), 35. (sportpisztoly, 2021).
Legjobb eredményei: világbajnoki 2. (légpisztoly csapat, 2023), Európa-bajnok (légpisztoly hagyományos csapat, 2024; légpisztoly csapat, 2024), Eb-2. (sportpisztoly egyéni, 2019, sportpisztoly trió, 2024), Eb-3. (légpisztoly egyéni, 2019, sportpisztoly csapat, 2021, 2024, légpisztoly csapat, 2023)

Major Veronika  párizsi kvótája a tokióihoz képest  kicsit nehezebben jött össze. Nem mintha  ne tartozott volna továbbra is a nemzetközi élmezőnyhöz, de  éppen ez a mezőny annyira sűrű és annyira kiegyenlített, hogy apróságok hiányoztak csak számára a világeseményeken a kvótás helyezéshez. Áprilisban aztán Rio de Janeiróban, a világkupán sikerült neki, s onnantól készülhetett a párizsi játékokra is. Akkor, lapunknak nyilatkozva a következőt mondta, amikor személyesen is találkoztunk vele: 

- Nem, ezzel egyáltalán nem számoltam! - válaszolta arra a felvetésre, megfordul-e a fejében, hogy nem lesz ott Párizsban. -   Tudtam, hogy ott leszek. Ha történetesen Rio de Janeiróban nem szereztem volna kvótát, a világranglistán elfoglalt helyezésemmel is szinte biztosan kvalifikáltam volna. Azt nem tagadom, hogy volt bennem párszor olyan érzés az elmúlt hónapokban, vagy egy évben, hogy a fenébe, éppen csak lemaradtam a kvótáról. De például Rióban, amikor légpisztolyban egy helyezéssel csúsztam le róla, nem is volt időm ezen gondolkodni. Másnap már sportpisztollyal edzettem, aztán jött a verseny és a döntő, amin aztán a kvótát is megszereztem. (...)  Nem huppanok le a fotelba, mert megvan a kvóta, hiszen versenyben kell lenni folyamatosan. Az olimpiáig ez marad a ritmus és függetlenül attól, hogy megvan a kvóta, eleve erre készültem. Talán jobb is, hogy eddig tartott ez a folyamat, mármint, hogy eddig nem került még a nevem mellé a kvóta megjelölés, hiszen így folyamatosan koncentráltnak kellett maradnom és versenyben. 

Most, hogy eljött az utazás pillanata  ismét megkerestük a bajnoknőt, aki  viszont udvariasan  arra kért bennünket, hogy már nem  szeretne nyilatkozni a verseny előtt és mások interjúkérelmét is visszamondta. A Magyar Sportlövők Szövetsége múlt heti, a sportlövő olimpikonokkal rendezett sajtóbeszélgetésén kiemelte: három évvel előtti tokiói szerepléséből megtanulta, hogy nem az volt az egyetlen lehetőség az életében, és hiába rontott, ettől még "nem lett vége a világnak".
   - Azt is megtapasztaltam akkor, hogy az olimpia is ugyanolyan, mint bármelyik másik verseny, hiszen ugyanazok az ellenfelek és ugyanazzal a pisztollyal, ugyanúgy lövök, mint akár az edzéseken. Szeretnék technikailag és szellemileg is jól versenyezni, valamint büszkén hazajönni - mondta Veronika, akinek az elsődleges célja a döntőbe jutás, mint mindig. 

Azt pedig, hogy idehaza mit szeretnének és mi lenne az álmuk, ezt Keczeli Zoltán fogalmazta meg, aki azt is leszögezte:  ő a versenyző szakmai  felkészítésében már nem vesz részt.  

- Az olimpiai bajnoki cím is benne van Vera kezében, ezt biztosan állítom - mondta a kiváló edző. - Hihetetlen jó keze van, minden adottsága megvan arra, hogy a legjobb legyen  és óriási eredményt lőjön. Azt látom a versenyein, amikor nagyon meg van szorítva, akkor hihetetlen nagyot tud domborítani és rá tud tenni még egy lapáttal. Viszont ott az olimpián lesz még jónéhány világklasszis a mezőnyben, aki ugyanerre képes. Nincs papírforma ebben a sportágban. Én viszont látom magam előtt a nagyszerű eredményt és látom a pillanatot, hogy várjuk a magyar aranygépet... Mást nem lehet elképzelni egy edzőnek, aki szorít a tanítványért, hiszen ezért csináljuk... 

 

 

  

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!