A Balaton-part ismét sakkozókkal telt meg

2024.08.21. 19:30

Negyvenharmadszor indultak az órák a keszthelyi nemzetközi sakkversenyen

Ha nyár vége, akkor sakkverseny a Balaton-partján. A keszthelyi nemzetközi sakkverseny, amely az idén hivatalosan a 43. Keszthely Open Szalai István Nemzetközi Sakkverseny - XV. dr. Hévízi László Emlékverseny nevet viseli, szerdán vette kezdetét és jövő kedden ér véget.

Kerkai Attila

A sakkverseny első táblásai az előtérben. Kilenc forduló vár a sakkozókra a zárásig

Fotó: Kerkai Attila

Ha Balaton-part és Keszthely, akkor nyár, nyaralás, s ha mindehhez hozzátesszük, hogy sakkverseny, akkor tökéletesen összeáll  a kép egy nyár végi  hagyományos eseményhez. Mégpedig azért, mert  az idén már 43. alkalommal rendezik meg a keszthelyi viadalt,  és igen, nyár van még... A Balaton is adott a kikapcsolódáshoz és a nyaraláshoz, ami itt most mind együtt van. 

Sokan ki is használják ezt a sakkverseny indulói közül, és ez is adja ennek a versenynek az egyik vonzerejét. A kezdetektől fő szervezője volt ennek a hagyományos versenynek Szalai István, aki tavaly először nem lehetett már ott  a megnyitón és a viadalon sem, hiszen előző évben elhunyt, és most már  az ő emlékét is őrzi a vetélkedés. 

A nemzetközi sakkverseny szerdai megnyitóján jobbról Szakály László, a Spartacus SK alelnöke, mellette Hegyvári Brigitta, az sk elnöke, balról Muszatics László , a VSZK korábbi igazgatója, mellette Járfás Andrea, a VSZK jelenlegi igazgatója, egyben a sakkverseny házigazdája, középen Nemes Kára képviselő  
Fotó: a szerző 

A Spartacus Sportkör Keszthely szervezésében  az idén több, mint nyolcvan sakkozó kezdte meg a küzdelmeket, köztük  nemzetközi mesterek,  mesterjelöltek és főleg sok fiatal , hiszen erről is szól  ez a viadal, hogy nekik  is jó alkalmat nyújtson ez a verseny a felkészültségük leméréséhez. Az idén osztrák, német és egy görög sakkozó gondoskodott a viadal nemzetközi jellegéről, de persze a mezőnyben megtalálhatók  már régóta visszatérő indulók is.

A viadal helyszínén, a Vendéglátóipari Szakközépiskolában (VSZK) a sakkverseny megnyitó ünnepségén Szakály László, a Spartacus SK Keszthely alelnöke köszöntötte  a megjelenteket és első szavai Szalai István emlékének  szóltak. Kiemelte azt a hatalmas szervezőmunkát, amit beletett, hogy ez a sakkverseny a mai napig  fennmaradjon. Nemes Klára, Keszthely város önkormányzati képviselője nyitotta meg a viadalt, ami előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek meg a viadal két névadójáról, Szalai Istvánról és dr. Hévízi Lászlóról, valamint a 91 esztendősen elhunyt FIDE-mester Kádár Gáborról, aki tavaly, 90 esztendősen is még asztalok mellé ült Keszthelyen.  

A 9 fordulós, svájci rendszerű sakkversenyen minden forduló  8.30 órakor kezdődik a VSZK-ban, kivéve pénteken, amikor is "duplázik"  a mezőny, hiszen ezen a napon 16.30-ra is közbe iktatnak egy fordulót.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában