A kilencszeres világbajnok Párizsról és a benne maradt olimpiai tüskéről is beszél

2024.08.29. 13:08

Paksy Tímea – egy igazi példakép a kanizsai stégen

Kilencszeres világbajnok, a magyar kajak-kenu sport örökös bajnoka cím birtokosa, aki tíz éven át szerepelt világversenyeken, de egyetlen olimpián sem indulhatott. Paksy Tímea ma már Gyenesdiáson él, onnan jár át Nagykanizsára edzésekre, hiszen nemcsak trénere a Plastex Kanizsa Kajak-kenu Klubnak, hanem annak elnöke is. Hisz benne, hogy lesz kanizsai olimpikon kajakos.

Kerkai Attila

Paksy Tímea, a magyar kajak-kenusport örökös bajnoka cím birtokosa

Fotó: Szakony Attila

Amikor felvetődött a téma, hogy  nem sokkal a párizsi olimpia  után kérdezzünk meg olyan zalai, vagy zalai kötődésű  szakembereket a magyar kajak-kenu válogatott szereplésről, Paksy Tímea  személye egy ilyen kérdésben megkerülhetetlennek tűnt. Évek óta Zalában él,  a kanizsai klubban edzősködik,  kilencszeres világbajnok, s az ember  ilyenkor csap a homlokára:  de hogy-hogy nem indult egyetlen olimpián sem? A válasz itt is a magyar kajak-kenu sport erősségében keresendő. Klasszis versenyzőink vannak, és   némi túlzással élve, kijutni egy  olimpiára  sokszor nehezebb  itthonról,  mint a nyári játékokon  jó eredményt elérni. 

Paksy Tímea
Paksy Tímea kanizsai tanítványaival, a minapi edzés előtt. Remekül érzi magát Zalában, így Gyenesdiáson és Nagykanizsán is, a Csónakázó-tóba  pedig azonnal beleszeretett
Fotó: Szakony Attila

Máig nem érti az akkori döntést

Paksy Tímea 2002 és 2012 kötött érte el  legnagyobb sikereit.  A kilenc vb-cím mellett tízszeres Európa-bajnok,  vb-ken szerzett még hat ezüstöt és három bronzot is.  

– Pont abban a tíz évben voltam  a csúcson párostársammal, Benedek Dalmával együtt, amikor a Kovács Katalin-Janics Natasa kettős  is – emlékezett vissza erre az időszakra Paksy Tímea, amikor  a nemrég véget ért olimpiával kapcsolatban  megkerestük. Őszintén beszélt erről az időszakról.

– Máig tüske marad bennem, hogy  az akkori sportvezetésnek miért kellett honosítania Janics Natasát Szerbiából, hiszen idehaza is voltak remek versenyzők. Ott voltunk mi ketten Dalmával és természetesen ott volt Kovács Kati, illetve már mellettünk edzett Kozák Danuta is. Hozzáteszem, semmi bajom, bajunk nincs Janics Natasával, csak az akkori döntés volt kevésbé érthető. Az olimpiára emiatt nem jutottam ki, hiszen az athéni, a pekingi és a londoni  játékokra való válogatókon Janicsék nyertek a szétlövésben. Az akkori szabályok szerint egy számban egy országból csak egy egység indulhatott. 

Így lett Paksy Tímea zalai

Paksy Tímea  Zalába költözése érdekes történet. Mint mesélte, annak ellenére, hogy  Budapesten született és ott is élt,  vettek egy nyaralót Gyenesdiáson, és ahogy  mondta,  olyan sokat volt itt a férjével, hogy egy idő után már itt  érezte magát otthon. Eldöntötték, hogy itt, Gyenesdiáson szeretnének élni. Közben megszületett a három kislánya,  és "itt éreztem úgy magam, hogy már nem akarok visszamenni a fővárosba". 

Nagykanizsára pedig három éve került, méghozzá az időközben váratlanul elhunyt mesteredző, Sári Nándor révén, aki akkor már a kanizsai kajakosok  szakami vezetője volt. 

– A férjem a KSI szakosztály-vezetője, s amikor három éve elkísértem  Szegedre egy versenyre, ott futottam össze Sári Nándorral, akit a válogatottból jól ismertem – mesélte Kanizsára kerülésének történetét Paksy Tímea. – Amikor leesett neki a tantusz, hogy itt vagyok a közelben, akkor ajánlotta fel, hogy foglalkozzak Nagykanizsán a kicsikkel. Átugrottam Gyenesdiásról Nagykanizsára és egy igazi vízi csoda fogadott a Csónakázó-tónál. Megfogott ez a látvány és a környezet. Sajnos még annak az évnek a decemberében Nándi váratlanul elhunyt, de én maradtam. Így lett sokkal több abból, hogy egy kicsit besegítsek...

Arany nélkül is sikeres szereplés 

Olimpia. A mostani, párizsi játékok előtt 1976-ban fordult elő  utoljára, hogy nem született magyar aranyérem kajak-kenuban. A párizsi mérleg  így is  szépen fest a hét éremmel (négy ezüst, három bronz), de természetesen kíváncsiak voltunk rá, hogy Paksy Tímeának  mi a véleménye erről. 

– Ha őszinte akarok lenni, akkor 2002 óta most tudtam először végre már tiszta szívvel örülni minden éremnek, hiszen az a fájdalom mindig bennem volt, hogy én nem lehetek ott – árulta el a kiváló sportoló. – Az utóbbi két olimpián van duplázás, azaz egy országból két egység is indulhat egy számban. Régen csak egy  indulhatott, én ezért maradtam itthon...  Nem született arany, pedig a kajaksport vitte sokszor a hátán a magyar  olimpiai csapatot, de nem születhet mindig arany sem. Erősödött a mezőny,  és ott volt a női  mezőnyben az  új-zélandi Lisa Carrington, akit egyszerűen nem lehetett ezen az olimpián megvernie senkinek.  Női kajakosaink  szereplése egy csoda volt, hogy ennyi érmet hoztak.  A férfi kajak az mindig borzalmasan erős szokott lenni, és ez most is  bebizonyosodott. Összességében a magyar szereplés felülmúlta az előzetes várakozásokat.     

Példaképek és az olimpia hatása 

Példaképek tehát vannak és kellenek is. Paksy Tímea személyesen érintett ebben a kérdésben, hiszen a Párizsban női kettes 500 méteren ezüstérmes, illetve a női kajaknégyes 500 méteren bronzérmes Gazsó Alida Dóra a legjobb barátnőjének a lánya, s ki más, mint Tímea a példaképe a Párizsban érmes versenyzőnek. Mit hozhat egy olimpia a sportágnak, illetve  milyen kilátásai vannak a jövőre nézve? Erről is kikértük Paksy Tímea véleményét. 

– Nyerni kell továbbra is, hozni a sikereket, és amíg a bázis ebben a sportágban ilyen erős, mint idehaza, addig nem kell félteni a kajak-kenu sportágat sem – állapított a meg. – Amíg ez megvan,  lesz utánpótlás és százak versenyeznek a gyerekviadalokon. Ehhez viszont az  is kell, hogy a stégeken térdelő edzőket meg kell becsülni. És le kell hozni ide a gyerekeket, egy olyan sportágat kell megszerettetni velük, amiben csak kőkemény melóval lehet elérni eredményt. Ehhez már kell a belső motiváció is. Egy olimpia mindig jól jön nekünk, annak idején én is a barcelonai olimpia után, alig tízévesen  kezdtem el kajakozni. Ennek mindig van ilyen hatása. Nagykanizsán mi is toborzunk, a harmadik-negyedik osztályosoknak biztosítjuk – természetesen a pedagógusokkal egyeztetve –, hogy kipróbálják a kajakozást. Ha már beül a gyerek és mosolyog a kajakban, akkor elértük a célt. Persze, nagyon hiányzik egy tanmedence, ami a fővárosi kluboknak viszont rendelkezésre áll, hiszen ott oda lehet menni a fiatalhoz és helyben lehet javítani a mozgásán, ha kell.  

Vannak tehetségek Nagykanizsán is

Így is vannak tehetségek Nagykanizsán. Gondoljunk csak Kurucz Leventére, aki a minap Szamarkandban felnőtt világbajnoki hatodik helyezést ért el K-1 500 méteren, és  harcban volt a párizsi kiküldetésért. A kanizsai klubnál pedig vannak további tehetségek, már országos bajnoki címek is gyűlnek. 

S hogy kesz-e kanizsai olimpikon?  Paksy Tímea ebben a kérdésben  határozott volt. 

– Lesz! – vágta rá a kérdésre. – Leventének minden adottsága megvan ehhez és mi, a klub vezetői is azon vagyunk, hogy a következő olimpián ott legyen. Persze, nagy szerencse is kell, hogy egy ilyen tehetséget az ember megtaláljon. És bármikor  feltűnhet  másik is, de akkor legyen ott a hajó, a lapát és az edző  is.    

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában