Szeptember 10-től Budapestre figyel a sakkvilág

2024.09.04. 19:00

A sakkolimpiák történetének zalai érmesei

Története során első alkalommal rendezheti meg Magyarország a sakkolimpiát szeptember 10. és 23. között Budapesten. A sakkolimpia legnagyobb és legrangosabb viadalának történetében vannak zalai résztvevők, sőt sakkolimpiai bajnokok is.

Kerkai Attila

A tromsö-i sakkolimpián 2015-ben ezüstérmes magyar együttes. Elöl Rapport Richárd és Polgár Judit. Mögöttük balról Horváth Tamás szövetségi kapitány, Almási Zoltán, Lékó Péter és Balogh Csaba Fotó: NS-archív

Sakkolimpiát 1924-ben és 1926-ban (ezt Budapesten) is rendeztek már, de az első, hivatalos sakkolimpia 1927-ből datálódik, a londoni viadalt éppenséggel Magyarország nyerte meg, majd 1928-ban is. Azóta 43 sakkolimpiát rendeztek,  Magyarország  eddig ötöt nyert meg, de ebből csak három a FIDE által is elismert sakkolimpia.  Zalai sakkozók mindig voltak, és mondhatjuk, hogy meghatározó szerepet töltöttek, töltenek be ma is a hazai sakkéletben. Zalaegerszegi csapat (Z. Hydrocomp Csuti SK) hat alkalommal  nyert bajnokságot,  nagykanizsai (Tuxera Aquaprofit NSK)  pedig az idéntől már 16 alkalommal.  

Porubszky visszavágott Joszelianinak

Ám vissza a sakkolimpiákhoz. A zalai vonatkozásokat  az egerszegi Sergyán Ödön segítségével elevenítettük fel, aki több sakk témájú könyvet is írt, illetve szerkesztett. Az ő gyűjtéséből derül ki, hogy zalaegerszegi szereplőként, vagyis zalai csapat tagjaként (a ZTE, illetve a Csuti SK)  többen is érmet szereztek. 1972-ben Szkopjében Portisch Ferenc a női csapat szekundánsaként kapott bronzérmet, 1980-ban La Valettában Porubszky Mária ezüstöt, majd 1982-ben Luzernben bronzérmet szerzett, és  75,0-os teljesítménnyel járult hozzá a harmadik helyezéshez. Visszavágott a szovjet Joszelianinak az előző olimpiai vereségért!  ”A parti érdekessége, hogy a számunkra nyerő bástyavégjátékot maga Szmiszlov exvilágbajnok, a szovjet női csapat kapitánya adta fel. Ezt sosem felejtem el, átjött hozzánk és rövid elemzés után elismerte a vereséget, ebben a partiban" - idézte fel a Magyar Sakkvilágban ezt a játszmáját Purubszky Mária. 

A mindmáig az utolsó magyar érmes együttesnek (ezüst, 2014-ben a norvégiai Tromsö-ben) Horváth Tamás, a Z. Csuti Hydrocomp SK szakmai vezetője volt a szövetségi kapitánya.  A nagykanizsai színeket (Aquaprofit NSK) ekkor Polgár Judit és Balogh Csaba képviselte ebben a második helyezett együttesben.

Balogh Csaba, aki  máig a kanizsai csapat  sakkozója és az utolsó magyar éremszerző együttesnek is a tagja volt    Fotó: Szakony Attila 

Talán a legismertebb  magyar sakkozó, Portisch Lajos (a fentebb említett Portisch Ferenc bátyja) is zalaegerszegi születésű, és a gimnázium elvégzéséig itt  élt. 1978-ban, Buenos Airesben a magyar csapat első táblás nagymestere volt, és az eddigi egyetlen férfi sakkolimpiai címet szerző csapat legjobbja. Az aranyérme mellett szerzett még 5-5 ezüst, illetve bronzérmet is,  ezen felül Portisch Lajos több rekordot tart: a legtöbb (20) sakkolimpián játszott válogatott csapatban;  a legtöbb játszmát (260) játszotta sakkolimpián; a legtöbb pontot szerezte sakkolimpián (176,5). 

Az utolsó magyar érem zalai szereplői

Ha lehet így fogalmazni, a "legzalaibb"  sakkolimpiai csapat a 2014-es tromsö-i volt. Az egerszegi Horváth Tamás szövetségi kapitány  remek csapatot irányíthatott (Rapport Richárd, Almási Zoltán, Polgár Judit, Balogh Csaba, Lékó Péter), közülük a világsztárnak számító Polgár Judit akkor a nagykanizsai csapat tagja volt, ahogy Balogh Csaba is, utóbbi máig kanizsai színekben versenyez.  

„A 2014-ben elért ezüstérem egy maradandó élmény, hiszen 180 ország között értük el” - nyilatkozta  egy nyár eleji riportunkban Horváth Tamás a Zalai Hírlapban megjelent írásban. 

Végezetül  soroljuk fel azokat az éremszerző  sakkozókat, akik bár nem zalai színekben jutottak ki sakkolimpiára, de előtte vagy később erősítették a két együttest. Portisch Lajos ebben is "csúcstartó", hiszen – már a kétezres években – az egerszegi és a kanizsai csapatban is játszott.  Zalaegerszegi sakkozó volt Mádl Ildikó, Bárczay László, Sax Gyula, Almási Zoltán, Gyimesi Zoltán, Varga Zoltán, Rapport Richárd, Ruck Róbert, míg a dél-zalaiaknál szerepelt Ribli Zoltán, Pintér József, Faragó Iván, Polgár Zsófia, Gara Anita, Vajda Szidónia, Csonkics Tünde. 

Kanizsai  játékosok a hazai sakkolimpián

A  jelenből se maradjon ki senki és jelezze a zalai sakksport erejét. A  jövő héten kezdődő budapesti 45. sakkolimpián  több,  jelenleg is a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsa SK kötelékébe tartozó sakkozó kapott helyet a magyarok csapataiban. A magyar  női B-csapatban szerepel majd Demeter Dorina. A férfiaknál az A-csapatban kapott helyet Gledura Benjamin, a  B-csapatban a kapitány Medvegy Zoltán, míg játékosként  Antal Gergely ülhet asztalokhoz. A C-csapat játékosa lesz  Kántor Gergely.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában