A vezetőedző távozása után is maradnak a kitaposott úton

Tegnap, 8:41

A ZVE újabb tehetségeket keres

Új helyzet állt elő a nyáron Zalaegerszegi Vívó Egyletnél. A változás mindig benne van a levegőben, ám amikor eljön az idő, az mégis mindenki számára váratlan. Három és fél év után távozott, és az FTC-hez szerződött Fekete Gábor vezetőedző. Az új helyzet ellenére a ZVE most is bizakodva várja a hét végi kadett válogatókkal startoló új versenyévadot.

Kerkai Attila

Az élet nem áll meg a ZVE csapatánál sem, tovább folyik a munka a már meglévő és a jövőbeli tehetségekkel

Fotó: Pezzetta Umberto/archív

A Mindszenty Iskolában 2021-ben átadott vívóterem gyökeres változást hozott a ZVE életében. Olyan komfort teremtődött a munkához, ami addig soha nem állt rendelkezésre, és egy igazi vidéki tőr bázis kialakításának lehetőségét teremtette meg. Tegyük hozzá, hosszú távra. Ez a folyamatos szakmai építkezés most sem állt meg, a feltételek továbbra is adottak. A munka vezetésében történt változás, az eddigi vezetőedző, Fekete Gábor az FTC vívóihoz távozott. Darabos Géza, a ZVE elnöke most is előre néz, hiszen a klubnál az élet nem állt meg. Először arról kérdeztük az elnököt, hogy mennyire érte őket váratlanul a vezetőedző távozása.

- Abból a szempontból nem volt váratlan, hogy amikor Fekete Gábort úgymond hazacsábítottük Magyarországra, akkor abban állapodtunk meg, hogy segít az alapok újbóli lerakásában, a zalaegerszegi vívóélet fellendítésében. Gábor előtte sok-sok éven át eredményesen dolgozott külföldön. Az elmúlt három és fél évben bizonyított nálunk is. Azt tudtuk, hogy komolyabb ambíciói vannak, és most jött el az ideje a váltásnak.-válaszolta Darabos Géza.

A vívás idehaza köztudottan főváros-centrikus sportág. Ez így alakult ki, a sportágban benne élőknek ehhez kell alkalmazkodniuk.Ha vannak tehetségek vidéken, ők is előbb-utóbb valamelyik budapesti klubban kötnek ki. Vidékről élvonalban maradni kissé szélmalomharc.

- Amikor a gyerekek eljutnak egy szintre, vagy a továbbtanulás miatt mennek el, vagy, mert a válogatott keretedzései a fővárosban zajlanak. Ez vidékről nézve gondot jelent a gyerekeknek és a szüleiknek egyaránt. Ki lehet mondani a mi esetünkben is, hogy alapvetően utánpótlás-nevelő klub vagyunk. Éppen ezért lehetünk nagyon büszkék arra, hogy egyfegyvernemes (tőr) egyesületként legutóbb az országos ranglistán a tizedikek voltunk, ami tényleg nagy szó. Lehet, hogy nem lesz realitás tartanunk ezt a pozíciót, de mindenképpen ott akarunk maradni a mezőny első részében a klubok rangsorában. Mostantól a kiemelt versenyzők mellett jobban fókuszálunk a fiatalabb, kezdő és haladó vívókra is. Már elkezdtük a város iskoláiban a toborzást, aminek eredményeként reméljük, hogy minél több új vívópalánta csatlakozik egyesületünkhöz.-említette evvel kapcsolatban Darabos Géza.

Darabos Géza (balról), a ZVE elnöke és Simon Kristóf, aki mostantól a szakmai munkáért felel az egyesületnél
Forrás: ZVE

A két legeredményesebb zalai tőrvívó, a korosztályos vb-n is járt Simon Borbála, valamint Rubin Mattia követte mesterét a fővárosba, de maradt még elég tehetséges versenyző a zalai egyesületnél. A szakmai munka irányításáért az egyesület korábbi sikeres versenyzője, Simon Kristóf lett a felelős. A fiatal, tehetséges edző nagy elánnal vetette bele magát a munkába, aminek remélhetőleg meg is lesz a gyümölcse.

- Korosztályok mindig mennek, aztán jönnek újak. A toborzással most az a cél, hogy megint egy újabb eredményes generáció tudjon felnőni az új, minden igényt kielégítő Iván Dentál vívótermünkben - tette még hozzá Darabos Géza.

A következő hétvégén már a versenyévad szempontjából nagyon fontos kadett dupla válogatót rendeznek Budapesten, de már ezt megelőzően kétszer is pástra álltak a ZVE fiataljai. A Somorján és Grazban megrendezésre került nemzetközi versenyeken a következő érmes eredmények születtek. 

Somorja.  U 13 leány: 1. Darabos Flóra, 2. Matécsa-Sergyán Míra.  U15 fiú: 6. Delacasse Vilmos. 

Graz U 14 leány: 8. Matécsa-Sergyán Míra. U 17 lány: 5. Antal Katalin. KA 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában