Az utánpótlás terén már jól állnak

5 órája

"Felmelegített" tervek a ZTE Tenisz Klubnál

Nem elégednek meg az eddigi sikerekkel, folytatni akarják az építkezést. A ZTE Tenisz Klubnál néhány esztendeje kezdték újra felépíteni az utánpótlást, aminek ma már vannak kézzelfogható eredményei. A klub pedig most reménykedik, hogy egy korábbi terv is végre valóra válik, de ez már nem csak rajtuk múlik.

Kerkai Attila

Tizenhat éve korig bezárólag minden korosztályban vannak versenyzői a ZTE Tenisz Klubnak. A klub életében akadt egy időszak, amikor kissé hátterbe került az utánpótlás-nevelés, de pár esztendeje elkezdték az újraépítkezést Bakos György vezetésével. Ma már versenyeket rendez a ZTE TK, évente két szabadtéri rangsorverseny és egy fedettpályás viadal ezek sorában a leginkább figyelemre méltó. Fiataljaikkal pedig járnak versenyekre, s nem is eredménytelenül. Ám előbb a legutóbbbi Windoor Kupa néven rendezett hazai rangsorversenyről. Szép eredményeket értek el  hiszen versenyzőik közül Guitprecht Dávid és Szeles Bertalan a fiú 14 évesek párosversenyében lett harmadik, egyesben mindketten szintén bronzérmesek lettek. A leány 14 éveseknél Koós Katinka másodikként zárt, aki párosban még egy harmadik helyezést is szerzett. Kategóriájában Béres Olivér mársodik, Farkas Kornél pedig első lett, továbbmenve, Baiocchi Elena (L12) győzött, Lévai Laura (L12) másodikként. Baiocchi párosban végzett győri társával másodikként, Lévai és Varvara Miasnikova ugyancsak az L12 párosversenyben lett harmadik, ahogy Borbély Liza egy győri társával. 

A Play and Stay csapatbajnoki döntőn szerepelt  ZTE TK fiataljai edzőikkel  Fotó: ZTE TK  

A legfrissebb eredmény pedig a Play and Stay tehetséggondozó program most megrendezett országos csapatbajnoki döntőjéhez fűződik. Bakos György büszkén említette, hogy a ZTE TK három csapatot is kiállított, ezzel az összes klub közül a legtöbbet. A lányoknál sé a fiúknál is szereztek egy -egy ötödik és egy negyedik helyezést. 

-Évek óta arra törekszünk, hogy egy stabil utánpótlás-bázisunk legyen, és ezt korosztályonként építjük fel - említette Bakos György avval kapcsolatban, hogy miként dolgoznak. - Van ovitenisz és ovisuli programunk, partneriskoláinkból évente ötszáz gyerekkel ismertetjük meg a sportágat. És vannak, akik visszajönnek, s ma már a 16 év alatti korosztályainkban huszonöt versenyzőnk van, akik közül a legnépesebb a 12 évesek korosztálya. S nem csak egerszegi, hanem keszthelyi, zalalövői, vagy éppen szombathelyi gyerekek is járnak ide teniszezni. 

Beszélgetésünkhöz ezen a ponton csatlakozott Papp Zoltán, a ZTE TK elnöke, aki arról is beszámolt, hogy a hazai tenisz szövetségnél is elismerik azt a munkát, amit itt végeznek. 

- Kiemelt utánpótlás klubként, utánpótlás bázisként tartanak számon bennünket - említette az elnök. - A nehéz gazdasági helyzetben nálunk is a hobbiteniszből érkező bevétellel is számolnunk kell és szponzorok segítségére is támaszkodhatunk. Arra pedig figyelünk, hogy saját forrásból minden évben próbáljunk fejleszteni a klubban. Korábban már elkészült a nyolc pályát övező kerítés cseréje, most pedig az öntözőrendszer cseréjét tervezzük elvégezni. 

Itt, ezen a ponton aztán kiderült, hogy lehetnek újabb változások, méghozzá pozitívak a klub életében. Néhány éve egy 1,7 milliárd forintos projektet nyert el a ZTE TK, ennek részeként már elkészült a három, világszínvonal műanyag borítású pálya, melyeket 2021-ben adtak át. "Felmelegíthetik" ugyanis a tervezett fejlesztések ügyét, de erről 

- Újra van remény, hogy ez a nagy projekt megvalósuljon, hiszen épp a minap kerestek meg a szövetségtől, hogy szeretnék felfrissíteni a korábbi programot, amiben mi is kedvezményezettek vagyunk - mondta Papp Zoltán. - Négy fedett pálya épülhetne meg és egy klubház, benne edzőtermekkel, amivel valóban egy olyan utánpótlásbázist alakíthatnánk ki, ami a térségben is egyedülálló lehetne. Illetve, annak is örülnénk, ha az eredeti projektnek egy módosított változata valósulna meg, hiszen azzal is előbbre tudnánk lépni. 

Papp Zoltán szerint is az eredeti terveiknek megfelelően haladnak az utánpótlás-nevelés terén és maradnak is ezen az úton. Noha működik az iskolai és óvodai programjuk, de Bakos György azt még hozzátette az elmondottakhoz, továbbra is várják a 12 év alatti gyerekek jelentkezését, ha esetleg szeretnének jobban megismerni a tenisz sportággal. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában