Be volt oltva a fehérorosz és a bolgár csapat is a gól ellen

2024.09.06. 06:37

Gól nélkül a válogatott meccsen a ZTE Arénában

Csütörtökön este válogatott labdarúgó mérkőzés zajlott a ZTE Arénában, de ezúttal - érthető okokból - eredendően kisebb érdeklődés övezte, mint általában egy ilyen kaliberű találkozót megillet. Fehéroroszország és Bugária csapott össze a Nemzetek Ligája most startolt új sorozatában zárt kapuk mellett. Nem esett gól.

Kerkai Attila

A bolgárok talán legmagasabban jegyzett játékosa, a PAOK Szaloniki futballistája, Kiril Despodov (fehérben támadja a fehérorosz Max Ebongot a csütörtök esti egerszegi mérkőzésen Fotó: Facebook/belarusff

A hangulat is olyan volt, mint amilyen egy zárt kapus meccsen lenni szokott...  Nézők nélkül a futball is más,  de mint tudjuk, az UEFA tiltása  az ukrajnai háború miatt nem engedi a fehéroroszoknak odahaza rendezni a hazai találkozóit. Így találtak rá a ZTE Arénára, ahova az ősszel még kétszer visszatér  a spanyol Carlos Alós szövetségi kapitány  vezette belarusz válogatott: október 12-én Fehéroroszország–Észak-Írország, október 15-én pedig Fehéroroszország–Luxembourg találkozóknak ad helyet a ZTE Aréna. 

Csütörtökön - a nézők kivételével persze - azért nem volt teljesen néptelen az egerszegi stadion, hiszen meghatározott  standardok mellett zajlott a találkozó. Népes médiaküldöttség kísérte el  mindkét válogatottat,  és persze a két szövetség képviseletében is mindenki itt volt, akinek itt kellett lennie. A hangszórókból persze nem Aradszky László, vagy Kovács Kati slágerei szóltak, mindenesetre a régi táncdalfesztiválok hangzását idéző  - vélhetően fehérorosz  - előadók  nótáinak dallamai csengtek a fülekbe a hangszórókból. Mégis csak,  hivatalosan ők játszottak "otthon".  

A C ligába sorolt két csapat tehát a 3. csoport  nyitómérkőzésén találkozott Zalaegerszegen, a futball pedig teljesen mai volt. Az ugyanis az elejétől érződött, hogy itt két válogatott játszik a ZTE Aréna gyepén, a játék dinamikája, a megoldások is ezt tükrözték. Mielőtt bárki is  félre értené, szó sincs arról, hogy túlértékelnénk a látott játékot. Nem véletlenül játszik ebben a ligában a két csapat és nem, mondjuk a legerősebb divízióban, az A ligában, ahova jelenleg  a magyar válogatott is tartozik. Ezzel csupán azt szerettük volna érzékeltetni, hogy egy átlagos magyar NB I.-es mérkőzésnél mégis csak minőségibb futball zajlott a gyepen. Nyilván, nem eget rengető szintű, de egy válogatott meccs az mindig az! Ha úgy tetszik, válogatott szereplőkkel, az adott országok  pillanatnyi  legjobbjaival.

Az első félidőben a bolgár együttesnek voltak nagyobb helyzetei, s nem is kicsik, így Ilian Iliev csapata egyértelműen közelebb állt a vezetéshez.  A belaruszok legfeljebb keménységben vették fel a harcot, igaz, nekik is volt egy nagy lövésük, ami majdnem beakadt. S ha már keménység.... Ne legyünk igazságtalanok, hiszen a szünetben már modernebb és keményebb  hangzású zenéket élvezhettünk. A  fehérorosz füleknek biztosan ismert előadóktól, köztük egy Szikora Róbert orgánumára hajazó előadóval is.      

A második félidő  is egy hatalmas bolgár lövéssel (Kirilov követte el) , és egy hatalmas védéssel (Lapoukhov részéről) kezdődött, s tényleg közelebb álltak a vezetéshez a  bolgárok.  A fehéroroszok viszont bátran kontráztak, de egy idő után azért már a hibák is előjöttek,  így mind távolabb került az is, hogy akár válogatott gólt is láthatunk a ZTE Arénában.  Kiállítást viszont biztosan láttunk, hiszen Filip Krastev megkapta a második sárga lapját is, így tíz főre olvadt a bolgár válogatott létszáma Ez így mindjárt egy új helyzetet teremtett, a bolgárok gyorsan átszervezték a csapatukat cserékkel is, de ezen az estén ez sem "hatott":  be voltak oltva  gól ellen a csapatok.  

A fehérorosz válogatottat októberben tehát ismét láthatjuk a ZTE Arénában, az pedig, hogy a bolgár csapat mikor jön erre újra, azt ember nincs, aki most megmondja...  

Nemzetek Ligája, C liga, 3. csoport: 

Fehéroroszország - Bulgária 0-0

ZTE Aréna, zárt kapuk mellett. Játékvezető: Ovidiu Hategan (Sebastian Gheorghe, Alexandru Cerei - mindannyian románok). 

Fehéroroszország: Lapoukhov - Kovalev (Karpoovich, 64.), Volkov, Martinovich, Zabelin - Kaplenko, Yablonski (Selyava, 77.) - Antilevski  (Kireev, 64.), Ebong , Pecherin - Shikavka (Melnichenko, 84.). Szövetségi kapitány:  Carlos Alós.

Bulgária: Mitov - Popov, Atanasov, Antov (I. Minchev, 76.), Nuernberger - Petkov, Gruev - Despotov (Ivanov, 83.), Krastev, Kirilov (M. Minchev, 76.) - Kolev (Ahmedov, 83.). Szövetségi kapitány: Ilian Iliev. 

Sárga lap: Yablonski (76.), illetve Krastev (29.), Petkov (56.), Minchev (89.). 

Kiállítva: Krastev (74.)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában