Mozgásban a fiatalok

2 órája

Magyar Diáksport Napja: A papírforma és a remek hangulat, ez lett a nyerő páros a Kölcseyben!

Azt a szurkolást megirigyelhette volna bármely sportcsapat, ami pénteken déltájt fogadta az egerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium tornacsarnokába lépőt. A Magyar Diáksport Napja az idén szeptember 27-ére esett, ami egybeesett az Európai Diáksport Nappal is.

Kerkai Attila

Kékben az A-sok csapata. Ők nyertek, ami ha nem is volt borítékolható, de azért várható volt

Fotó: Pezzetta Umberto

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) idén 19. alkalommal rendezte meg a Magyar Diáksport Napját, amely tavaly több mint ezerötszáz iskolát és több mint háromszázezer gyereket mozgatott meg országszerte. A 10 éve nemzetközivé bővülő esemény Európai Diáksport Napja (ESSD) néven tavaly Európában már 41 országban több mint 2,6 millió résztvevővel valósult meg.

Magyar Diáksport Napja
Magyar Diáksport Napja: Számos sportágban és feladatban bizonyíthattak a diákok   Fotó: Pezzetta  Umberto

A  minden évben ilyenkor zajló Európai Sporthét  részeként   a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnáziumban gyakorlatilag "duplán" ünneplik meg ezt a két eseményt. Ahogy az idén is tették, hiszen ezen a héten  a sport került a középpontba az intézményben.  A pénteki napot megelőzően már megrendezték a 2024 méteres váltófutást, aztán  a  fiú malomkő- és a leány  sodrófahajítás selejtezőit.  Mint megtudtuk,  ezen a héten senki nem maradt ki a sportból a Kölcseyben,  a nyolcszáz itt tanuló diák  valamilyen formában  mindenképpen  kapcsolatba került a testedzéssel. 

Pénteken a sporthét csúcseseményén, amikor az osztálytípusok  csapatai  különböző  ügyességi és sorversenyeken mérték össze felkészültségüket, hatalmas hangulat fogadott bennünket. A tornacsarnok lelátója csurig megtelt, komoly szurkolás alakult ki.   

- A  Kölcsey Ferenc Gimnázium hagyományaihoz méltóan megrendezi a Magyar Diáksport Napján az osztálytípusok közötti váltóversenyt - nyilatkozta Molnár Klaudia testnevelő a sportnap kapcsán. - A sport életünk része, az egészséges életmódra nevelés kiemelten fontos intézményünkben. A diákok és a versenyben részt vevő tanárok változatos feladatokat hajtanak végre. Az erő, az állóképesség, a gyorsaság és a labdás ügyesség kiemelt szerepet kap. Megjelennek a sportjátékok, az atlétika, a rekreációs sportok, de torna jellegű feladatok is szerepelnek a repertoárban. A versenyzők az idei évben is nagy odaadással küzdöttek, de a vezérelv továbbra is a következő: a részvétel a fontos, nem a győzelem. 

Persze, naná mindenki az A-sok sikerét várta. Ők a sporttagozatosok... A  B-sek csapatából a 11. évfolyamon tanuló Richter Marcell két versenyszám között hagyott némi reményt nemcsak maguknak, de másoknak is. 

-  Egyedi és isteni  programokat  állítottak össze az idén is a tanárok erre a napra  - mondta egy szuszra Marci. - Nekem megtiszteltetés, hogy bekerültem és részt vehetek benne. Szerintem mindenki élvezi, hiszen a normálistól  teljesen eltérő napok ezek.  Én ugyan nem vagyok sporttagozatos, de diszkoszt vetek és súlyt is lökök, most pedig mindent megteszek a B sikeréért,  de azért a papírforma szerint az  A-sok a favoritok... Viszont minden megtörténhet, akár borulhat is!

(Végül nem borult...).  

A kerekesszékes vívó  Hodor Leventével gyorsan megbeszéltük, hogy leginkább sportújságíró szeretne lenni. Most viszont  a zenéért felelt, hiszen a versenyek között a hangulatot zenével is emelték a  Kölcseyben. 

- Nagy szerepet játszik a sport az életemben, öt és fél éve már vívok, előtte úsztam - árulta el Levente és azt is, hogy a Zalakerámia ZTE KK  kosárlabda csapatának meccseire jár ki a legszívesebben, aminek már kilenc éve, és ahova el tud menni, idegenbe is elkíséri a csapatot. - Az úszás is kezdett már jó lenni, de aztán jött a vívás. A medencében  egyedül voltam, a vívóknál  viszont volt egy közösség, ami megfogott. 

Hodor Levente (balról) most a zenéért felelt, aki vív és nagy ZTE KK-rajongó, mellette  Richter Marcell pedig abban bízott, hogy talán "elkaphatják" az A-sok csapatát.  
Fotó: Pezzetta  Umberto

Aztán hirtelen minden tekintet Leventére szegeződött: hol a zene ? Amíg beszélgettünk, elhalkult, de Levente gyorsan  "kapcsolt" és folytatódhatott a hangulat. Ami tényleg jó volt!

Ám remek hangulat volt másutt is. A Magyar Diáksport Napot másutt is megünnepelték. Például pénteken Pacsán is programok zajlottak. Az alsósok és a felsősök a 2024 méteres közös futásuk után köredzésen is részt vehettek,  az  országos, rövid  közös bemelegítő táncot pedig élőben közvetítve az Magyar Diáksport Szövetség  oldala. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában