Oláh Tamás a kajak-kenu sportág 54. mesteredzője lesz

2024.09.16. 09:38

Még egy mesteredzői cím Gyenesdiásra!

Mint arról már beszámoltunk, a múlt héten három nagyszerű sportember részesült az edzők legmagasabb szintű elismerésében. A Magyar Edzők Társaságának javaslata alapján az idén három szakember kapott mesteredzői címet, köztük a Gyenesdiáson élő Oláh Tamás.

Zaol.hu

A Magyar Edzők Társaságának minapi közleménye szerint a Magyar Edzők Napján az olimpiai bajnok úszó Kós Hubert nevelőedzője, valamint Ábrahám Minna edzője, Magyarovits Zoltán; a párizsi játékokon bronzérmes sportlövő keszthelyi Major Veronikát felkészítő Győrik Csaba; valamint a kajak-kenusoknál dolgozó Oláh Tamás részesül az elismerésben. 

Oláh Tamás  nagyon régóta van már a szakmában és megdolgozott az elismerésért Fotó: KSI

És, micsoda egybeesés! 

A BEFAG Keszthelyi Erdész LK  olimpiai  bronzérmese, a gyenesdiási lőtéren  "felnövő" és világklasszis sportlövővé vált, olimpiai bronzérmes  Major Veronika  edzője az egyik díjazott, Győrik Csaba. A kiváló szakemberről az elismerés kapcsán   a múlt héten  írtunk.      

Gyenesdiásra pedig  az idei három mesteredzői címből még egy jutott!  Oláh Tamásról van szó, aki évek óta a zalai Balaton-parti településen él feleségével, a többszörös világbajnok Paksy Tímeával, akivel nemrég készítettünk interjút a párizsi magyar szerepléssel kapcsolatban. Oláh Tamást a munkája a fővároshoz köti, hiszen  a KSI kajak-kenu szakosztály-vezetőjeként dolgozik.  

Ettől függetlenül itt Zalában és természetesen Gyenesdiáson is nagyon büszkék rá! 

A kajak-kenu sportágban dolgozó Oláh Tamás  1981-ben kezdett el kenuzni az MTK VM-ben. Nagybátyja, Tóth Árpád hatására látogatta az edzéseket, aki szintén itt dolgozott és ő is mesteredzői címet kapott. Versenyzőként magyar bajnokságot nyert, serdülő és ifjúsági korosztályokban dobogóra állhatott. Közben tudatosan készült az edzői pályára. Elvégezte a középfokú edzői tanfolyamot. Kezdetben, az MTK-ban társadalmi munkában foglalkozott a kicsikkel. 1993 májusától indult edzői tevékenysége, amikor az UTE-ba ment és egy kezdő csoporttal foglalkozott hat éven keresztül. 1999 májusában a KSI kereste fel és Kéri Gábor hívására át is ment hozzájuk. 2003 óta a szakosztály vezetői feladatait is ellátja. Első, saját nevelésű versenyzője - aki komolyabb eredményt ért el -, Iván Gábor először ifjúsági világbajnok lett, majd 2001-ben felnőttként is megszerezte ezt a címet. Több ifjúsági eredményt sikerült elérni versenyzőinek Eb-ken és vb-ken. Kiemelkedtek a Sáfrán Mihály és Sáfrán Tamás testvérek, Európa-bajnokságot nyertek. 2013-tól Mike Róberttel és Vasbányai Henrikkel foglalkozott, akik abban az évben vb-t nyertek, a következőben az Eb-n diadalmaskodtak, majd másodikak lettek és a következő kontinens viadalt harmadikként zárták. A riói olimpián negyedikként értek célba. Saját döntése alapján egyre több időt kezdett a szakosztályi munkára fordítani és az edzéseket átengedte kollégáinak.

Zalába is nagybátyja révén került. Megszerette Gyenesdiást és a környékét, feleségével Paksy Tímeával, valamint gyermekeikkel öt éve élnek itt. Oláh Tamás a kajak-kenu sportág 54. mesteredzője lesz. A díjat szeptember 27-én, a Puskás Arénában a Magyar Edzők Társasága és az Olimpiai Bajnokok által közösen rendezett  Mesteredzők Gálavacsoráján veheti majd át a Magyar Edzők Napja alkalmából. 

Góth Imre, Kerkai Attila

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában