Staféta

2024.09.13. 15:00

Molnár Flóra: Egész Nagykanizsa egy emberként szurkolt, jólesett

Folytatjuk a sportolók emlékeit felelevenítő népszerű sorozatunkat. Múlt héten Pölöskeiné Hertelendi Erika a stafétát Molnár Flóra olimpikon úszónak adta át, arra kérve, elevenítse fel a számára legemlékezetesebb nagykanizsai sportpillanatot.

Benedek Bálint

Molnár Flóra lendületben, világbajnokságra készül

Fotó: Szakony Attila

– A bátyáim úsztak és vízilabdáztak, s akkor a szüleim úgy döntöttek, hogy korán, 5 évesen próbáljam ki az úszást – emlékezett vissza a kezdetekre Flóra. – Semmi kedvem nem volt a vízhez, az úszáshoz, a víz alá meg főleg nem akartam lemenni. Az edzőm, Erzsi néni nem adta fel, megszerettette velem az úszást. Közben kipróbáltam a duatlont, az is nagyon tetszett, hiszen a nagykanizsai versenyek mellett a szomszédos városokba is átjártunk. Abban az időszakban többfelé figyeltem egyszerre, mivel tele voltam energiával, mindent élveztem, és nagy kedvvel vetettem bele magam az újabb kihívásokba.

Flóra a Kőrösi-iskolába járt, majd kisgimnazista lett a Batthyány-gimnáziumban. Az iskolai évek már intenzíven az úszásról szóltak, a Dél-zalai Vízmű SE színeiben Polgár Sándor edző tanította, ő pedig egyre nagyobb lendülettel vetette bele magát a sportágba.

– Olyannyira, hogy 12 évesen már kora reggeli edzésekre is jártam, egyre jobb formába lendültem – folytatta. – Persze közben akkor már évek óta jártunk különféle viadalokra országszerte, és több érmet is szereztem, de valahogy az áttörés nem jött el. Aztán Miskolcon egy ifjúsági országos bajnokságon 14 évesen szereztem az első ezüstérmemet 100 méter gyorsúszásban, amire akkor végtelenül büszke voltam. Egy évvel később vidék válogatott, majd magyar válogatott lehettem. Két nemzetközi versenyen is medencébe ugorhattam, és 16 évesen az ifjúsági Európa-bajnokságon szerepelhettem, ahol negyedik helyezett lettem 50 méter gyorson. Egy hétre rá az első országos bajnoki aranyérmemet szereztem azzal, hogy legyőztem a világklasszis Hosszú Katinkát. Ráadásul hatalmas egyéni rekorddal, ugyanis a 25,63 másodperces időeredmény egyben ifjúsági országos csúcs is lett. A döntőben éreztem, hogy jó lehetek, semmiféle teher nem volt rajtam, és az, hogy Hosszú Katinkát is legyőztem, fantasztikus érzéssel töltött el. Utóbbi is kivételesen jó emlék.

Molnár Flóra elmondta: a Szingapúrban zajló ifjúsági világbajnokságon végül 25,59 másodperccel, a kínai Tanggal holtversenyben az 5. lett. Ezután kezdtek el dolgozni az olimpiai szint eléréséért a nagykanizsai medencében.

– A fővárosban rendezett Budapest Open elnevezésű viadalon az 50 méteres gyorsúszásban olimpiai A-szintet teljesítettem – mosolygott. – Egy pénteki napon mutatkoztam be a riói olimpián, és a női 50 méteres gyorsúszásban egyedül képviseltem a magyar színeket. Egyéni legjobbamtól (24,95)  alig elmaradva, 25,07 másodperces időeredménnyel a rendkívül erős mezőnyben a  25. helyen végeztem. A Facebookon láttam, hogy egész Nagykanizsa egy emberként szurkolt, jólesett. Sok emlék maradt meg, ezek közé tartozik a nyitóünnepség is, ahol szívet formáltam a kezemből, így köszönve meg a felém áradó szeretet.

Ezt követően Flóra Amerika felé vette az irányt. Néhány évet ott töltött, egyetemet végzett, úszott is, ám végül hazatért. Az úszó 2021-ben édesanya lett, ekkor született meg kislánya, Arielle.

– Tavaly a XIX. Országos Rövidpályás Bajnokságon tértem vissza a versenyzéshez, és érmekkel zártam Debrecenben. Például 50 méter pillangóúszásban bronzérmes lettem – tette hozzá a 26 éves sportoló. – Hunor Máté hívott vissza a medencébe. Először az életmentő úszásban mutattam meg magam, ahol speciális akadálypályát teljesítünk a medencében. Utóbbi szakágban az Európa-bajnokságon csapatban ezüstérmet szereztünk. Először Hódmezővásárhelyen kezdtem, majd Debrecenbe mentem. Az edzéstervet megkapom, és Nagykanizsán készülök fel egyedül a versenyekre. Maradok sprinter, a gyors mellett marad a pillangóúszás. Hiányzott a kihívás, jól érzem magam a medencében, bár jó lenne versenytársakkal, közösségben, edző irányításával készülni. Büszkeséggel tölt el, hogy édesanyaként ott lehetek a legjobbak között. A célom, hogy az év végi világbajnokságra kijussak, ami decemberben lesz Budapesten.

Molnár Flóra a stafétát Halász Dávid teniszezőnek, oktatónak adta át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában