Tomó pályafutása mások számára is példa lehet

2024.09.11. 10:37

Nikitscher Tamás: a ZTE FC-től a válogatottságig

Két különböző utat jártak be, de végül egy helyen "kötöttek ki"... Nikitscher Tamás és Horváth Krisztofer is tagja a magyar labdarúgó-válogatottnak, sőt kedden Nikitscher a kezdőben kapott helyet és végigjátszotta a bosnyákok elleni találkozót. Mindketten a ZTE FC utánpótlásában kezdtek.

Kerkai Attila

Nikitscher Tamás a bosnyákok elleni találkozón. A Zalaegerszegről indult labdarúgó eddigi pályafutása mindenki számára példamutató lehet. A ZTE FC-nél is büszkék egykori utánpótlás játékosukra

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Horváth Krisztofer ugyebár már korábban bekerült Marco Rossi keretébe, sőt tagja volt az Európa-bajnokságra nevezett magyar csapatnak is. Nikitscher Tamás viszont először a  szombati, németek elleni találkozón léphetett pályára csereként, kedden viszont a Bosznia-Hercegovina elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen már kezdett és végigjátszotta a 0-0-ra végződött mérkőzést.

A jelenleg  Kecskeméten futballozó Nikitscher Tamás  Zalaegerszegen született, itt is nőtt fel és kezdett el futballozni a ZTE FC utánpótlásában. Az idén 25 éves labdarúgó -  egyéves Illés Akadémián töltött  időszakot leszámítva - egészen 2017-ig volt a ZTE FC  játékosa. Ekkor igazolt Debrecenbe az akadémiára. Játszott az NB III.-as DVSC-DEAC II-es csapatában, majd Makóra került, onnan a PMFC-hez, 2023 elején igazolta le a Kecskemét.  Akkor mutatkozott be az NB I.-ben is. Ma már válogatott. 

Evvel kapcsolatban kerestük meg Molnár Balázst, a ZTE Akadémia vezetőjét, ő miként értékeli, hogy egy korábbi saját nevelésű játékosuk jutott el a válogatottságig. Illetve kettő, hiszen Horváth Krisztofer  is a ZTE FC-ben kezdett, ő jelenleg az Újpest játékosa. 

- Az gondolom, hogy a  ZTE FC minden tagja nevében mondhatom, nagyon büszkék vagyunk  erre a két srácra -  hallottuk Molnár Balázstól.- Valahol a mi munkánk is benne van ebben, s ahogy a mérkőzés után Tomó (Nikitscher Tamás, a szerk.) is nyilatkozta, alázattal, sok munkával el lehet jutni eddig. Példakép is lehet a mai fiatalok és a futballt most kezdők számára. Egy komoly sérülés után visszatért, és még magasabb szintre került.  Horváth Krisztoferrel ők ketten egészen más utat jártak be, hiszen Krisztofer nagyon fiatal korától extra tehetségként volt elkönyvelve, 16 évesen már a ZTE  felnőtt csapatában játszott, majd nagyon fiatalon került ki Olaszországba. Nikitscher Tomi viszont sokáig a harmadik vonalban játszott, de jól fogalmazta meg a mérkőzés után, hogy példa lehet az ő pályafutása. Nagy hittel és munkával el lehet jutni eddig és nem szabad feladni az álmokat. 

Akaratlanul is  felvetődik az emberben: miért nem játszik Nikitscher Tamás, vagy Horváth Krisztofer egerszegi mezben? Nyilván sok összetevős  lenne a legpontosabb választ megtalálni, de Molnár Balázsnak feltettük a kérdést. 

- Természetesen akkor lennénk a legboldogabbak, ha ma is mindketten a ZTE FC-ben futballoznának, és válogatottak lennének, de a sorsuk így alakult -  válaszolta az egerszegi akadémia vezetője. -   Lehet, hogy éppen  így tudtak eljutni eddig. Mi mindenesetre - ahogy már mondtam - nagyon büszkék vagyunk rájuk.  És szerintem büszkék lehetünk azokra a futballistákra is, akik a közelmúltig játszottak a ZTE FC csapatában és válogatottak lettek. Szappanos Péter, Bolla Bendegúz, Gergényi Bence, Mocsi Attila is válogatott mezt húzhatott, és szerintem nagy dolog, hogy játszottak nálunk ők is.   

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában