Nádasi Tamás, a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsa Sakk Klub elnöke

2024.09.09. 18:00

Nyitány a sakkolimpián, hathatós zalai közreműködéssel

Hathatós zalai közreműködéssel veszi kezdetét kedden a 45. sakkolimpia, amit hazánk először rendezhet meg. Nádasi Tamás, a Tuxera Aquaprofit Nagykanizsa Sakk Klub elnöke egyrészt büszke klubelnökként tekinthet a világesemény elé, hiszen csapata számos tagja ül asztalokhoz, másrészt a 2020-as döntés előkészítésében ő is szerepet vállalt a Magyar Sakk Szövetség akkori alelnökeként.

Kerkai Attila

Nádasi Tamás nagy reményekkel várja a kedden kezdődő budapesti sakkolimpiát, amihez nem kis köze van a nagykanizsai sportvezetőnek

Fotó: Szakony Attila

Az idén 100 éves nemzetközi sakkszövetség, a FIDE 2020. december 6-án döntött a 45. sakkolimpia magyarországi, budapesti megrendezéséről, ami komoly sportdiplomáciai sikernek számított és számít most is. Sakknagyhatalomként ugyanis Magyarország korábban mindössze egyetlen,  nem hivatalos sakkolimpiát rendezhetett,  ám most, 2024. szeptember 10. és 22. között végre a világ legjobb sakkozóit láthatjuk vendégül. 

Zala sakknagyhatalom

A sakkozás és Zala (vár)megye  szorosan összetartozik,  hiszen nagy hagyománya van  vidékünkön  ennek a játéknak.  Nemcsak a  múlt a dicső, hanem a jelen is, hiszen immár 16-szoros bajnok a  Tuxera Aquaprofit Nagykanizsa Sakk Klub, korábban pedig a Z. Csuti-Hydrocomp SK  szerzett hat bajnoki elsőséget, nem beszélve az egyéni zalai sakksikerekről. A korábbi sakkolimpiákon is  jelentős a volt zalai részvétel, erről korábban már írtunk.   

A múlt  tehát már szóba került, de jöjjön a jelen! A Tuxera Aquaprofit NSK csapatából a magyar válogatottakba többen bekerültek.  A magyar női B-csapatban szerepel majd Demeter Dorina, a  férfiaknál az A-csapatban kapott helyet Gledura Benjamin, a  B-csapatban a kapitány Medvegy Zoltán, míg játékosként Antal Gergely ülhet asztalokhoz. A C-csapat játékosa lesz  Kántor Gergely.

Nádasi Tamás klubelnököt büszkeség tölti el. 

- Kötelezettséggel is jár ez - emelte ki Nádasi Tamás, akit a sakkolimpia nyitánya kapcsán szólaltattunk meg. - Minél több időt kell majd a helyszínen, a BOK-csarnokban töltenem, szurkolni a játékosainknak, akár a magyaroknak, vagy azoknak a külföldi sakkozóknak, akik most hazájuk színeiben ülnek asztalokhoz. A helyszínen lesz egy élő stúdió is, ahol elemzések és beszélgetések zajlanak,. Én is meghívott vagyok ide csütörtökön, és lehet, hogy majd a jövő héten még egyszer. 

Kanizsai válogatottak a riválisoknál

A magyarok mellett - a teljesség idénye nélkül - a kanizsai csapatból Alexei Shirov a spanyol, Maxim Rodshtein az izraeli, Sasa Martinovic a horvát, Arkadij Naiditsch a bolgár, Andrij Volokitin  pedig az ukrán csapatban  sakkozik, a dán Soren Hansen pedig egyenesen válogatottjának kapitánya lesz a budapesti eseményen. Arról már nem is szólva, hogy a FIDE alelnöke, az indiai Viswanathan Anand  is játszott korábban a nagykanizsai együttesben, aki akkor a világ első számú sakkozójának számított. 

Most Magyarországon következik a sakkolimpia, aminek előkészítésében az MSSZ előző vezetése oroszlánrészt vállalt. Nádasi Tamás a szövetség akkori alelnökeként közvetlenül  benne volt az egyeztetésekben. 

- Sokat dolgoztunk azon, hogy  ezt a nagy világeseményt idehozzuk. Azt nem mondom, hogy miattam  kaptuk meg a rendezést, de nagyon sokat tettünk érte -  említette a sportvezető  a rendezői jog odaítélésének hátteréről. - Találkozott a hazai sakkozók, valamint a kormány és Budapest  akarata. Mostanában, amikor  sok szó esett a nyári olimpia  esetleges hazai megrendezéséről,  úgy gondolom, hogy ez is egy olyan esemény, ami hasonló figyelmet érdemelne. Száznyolcvan-százkilencven ország érkezik Budapestre,  nagyjából négyezer a résztvevők száma, jó lenne, ha ezekben a napokban idehaza is úgy kezelnék ezt az eseményt, mint egy olimpiát.

Bárki kérheti a segítségét is 

Nádasi Tamás azt is elmondta, a sakkolimpia nyílt, azaz látogatható. Mindenkit biztat arra, hogy ha teheti, személyesen látogasson el a BOK-csarnokba átélni egy ilyen esemény hangulatát közvetlen közelről. Sőt, tett egy felajánlást is, mint olyan személy, aki elkötelezettje a sakksportnak. 

- Tudomásom szerint  Nagykanizsáról is lesznek iskolás csoportok, akik ellátogatnak Budapestre - jelezte Nádasi Tamás. - Ám biztatnék mindenkit a vármegye településeiről, ha eddig nem tette meg, most  még nem késő megszervezni egy utazást gyerekeknek a helyszínre. Amennyiben segítségre lenne szükségük a bejutáshoz,  nyugodtan keressenek. Továbbá a nem olimpiai sportágakat tömörítő Nemzeti Versenysport Szövetség  egyetlen zalai  elnökségi tagjaként arra biztatom a hozzánk tartozó  sportágak zalai  képviselőit, hogy  ha segítségre van szükségük, vegyék fel a kapcsolatot velünk, mert  tudunk segíteni  nekik is. 

Kiegészítő programok is lesznek 

A sakkolimpia küzdelmei mellett több  program is kapcsolódik  az eseményhez.  Polgár Judit Sakk Alapítványa a Sakkpalota varázsvilágába invitál kicsiket és nagyokat egyaránt. A sakktörténet legjobb női játékosa, Polgár Judit álmodta meg a Sakkpalotát, amelyben egy sakkos fantáziavilág lakóit ismerhetjük meg. Lehetőség lesz dedikáltatni a Polgár lányokkal, Zsuzsával, Zsófiával és Judittal is. Az idén 100 éves FIDE tiszteletére pedig a sakkolimpián egy kiállítást rendeznek, amely a szövetség és a sakkélet elmúlt 100 évét mutatja be.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában