Az egerszegi férfi tekések meghatározók lettek idehaza

2024.09.11. 09:30

ZTK-FMVas: húszéves a sikersztori

Húsz éve nyerték meg első bajnoki érmüket a legmagasabb osztályban, ami beindította az egerszegi férfi tekések máig tartó sikersorozatát is. A ZTK-FMVas együttese - hiszen róla van szó - némi nosztalgiázás keretében elevenítette fel a húsz éve történteket az akkori edzővel, Koltai Lászlóval és az elnökkel, Takács Lászlóval.

Kerkai Attila

Koltai László (balról) és Takács László. Együtt tették le a húsz éve tartó sikersztori alapjait a ZTK-FMVasnál, és remélik, ennek még nincs is vége...

Fotó: Kerkai Attila

Korábban a hazai élvonalban csak a női vonalon volt jelen az egerszegi tekesport,  de kezdtek a férfiak is felzárkózni. A Zalaegerszegi Teke Klub  1995-ben alakult meg, amikor a Tungsram SE (korábban Z. Izzó) megszüntette tekeszakosztályát.  Az NB II.-ben szerepeltek, Takács László és Koltai László játékos volt ezekben a csapatokban. Takács László aztán 1998-ban lett elnök a ZTK-ban,  majd következett két mérföldkő. A csapat 2000-ben feljutott az NB I.-be ( az akkori második vonalba), majd  a Sport utcai Építők-pálya megszűnt, így a tekések is átköltöztek a 2002-ben  átadott  Városi Sportcentrumban megépült új tekecsarnokba. A feljutással sem  esett szét a ZTK magja (Koltai László, Németh János, Baján János, Szabó József, Takács László), érkeztek fiatalok, így Nemes Attila, Tamás Renátó, valamint Hermán Ferenc, akik aztán mind meghatározó játékosok lettek. 

Következett a feljutás az élvonalat jelentő Szuperligába, és 2004-ben  újoncként mindjárt ezüstérmet szerzett az akkor ZTK-Technoroll néven indult csapat. Ami egyből Európa-kupa indulást  jelentett, és tulajdonképpen 20 esztendeje "robbant be" a hazai férfi teke élvonalba a ZTK-FMVas, ahol máig  őrzi a helyét. 

Miként tekintenek vissza a húsz éve szerzett éremre a főszereplők? Erre voltunk kíváncsiak.  

Koltai László a Szuperligában már nem játszott, hanem edzőként segítette a csapatot. 

- Erős volt a keretünk, ezt állíthatom, hiszen az élvonalra  leigazoltuk Romániából Claudiu Boantát,  illetve  Fehér Lászlót, aki akkor a világ egyik legjobb játékosa volt. Ő Szegedről érkezett, továbbá Kiss Tamás is hozzánk került -  hallottuk Koltai Lászlótól.- Ilyen esetekben egy újoncnál, ahogy nálunk is, elsősorban a bennmaradás volt a fő cél, de féltávnál már láttuk, hogy  be lehet jutni akár az első négybe. Így lett, és a rájátszásban is remekeltünk,  mert a Szeged mögött ezüstérmet szereztünk. Minőségi játékosok érkeztek, stabil volt az egyesület vezetősége, ez sokat jelentett. Én büszkeséggel tekintek  vissza  erre az éremre, a magyar tekesportban megleptünk vele mindenkit. Számomra  pedig nagy élmény volt ezekkel a játékosokkal dolgozni. Fehér Laci és Boanta is  magas hőfokon játszott, klasszis tekések voltak, de nekem az volt a felfogásom, hogy  a mérkőzéseken mindig legyen a játékos mögött még valaki, aki segíti, tanácsot ad neki.  Azért, hogy ne érezze egyedül magát,  vagy ha kell, egy mondattal lenyugtassuk, ha esetleg elkapta volna a hév. Ezt ők, még a klasszis játékosok is értékelték. A felnőttek mellett az ificsapat  is remekelt, bajnok lett, és már innen, az ifiktől a felnőttek között is játszott Járfás Szilárd és Nemes Attila. 

A ZTK-FMVas történetében  megkerülhetetlen szerepelő Takács László elnök, aki a kezdetektől az egyesület tagja. 

- Az a csapat, amely feljutott az élvonalba, mindenki ellen esélyesként léphetett pályára - emlékezett vissza ő is a húsz évvel korábbi időkre. - Ehhez  természetesen megfelelő szponzori háttér kellett, döntő jelentőségű volt az FMVas csatlakozása névszponzorként, azóta, húsz éve mellettünk van. Mindemellett sikerült a várost is magunk mögé állítani. Az akkori  polgármester, dr. Gyimesi Endre köztudottan sportszerető ember, aki rendszeresen kijárt a meccseinkre, úgyhogy személyesen tapasztalhatta meg azt a hangulatot. Húsz éve ősszel indultunk először nemzetközi kupában és egyből megnyertük az Európa-kupát. Teszem hozzá, a nemzetközi mezőny teljes megdöbbenésére...  Továbbá, rablóból lesz a lejobb pandúr, hiszen Fehér László lett 2004 őszén az edző, azzal a felütéssel, hogy "ne a szádat járasd, hanem mutasd is meg".

A húsz évvel ezelőtti  események  alapozták meg a későbbieket, hiszen a soron következő húsz bajnokságból hatszor aranyérmes lett a ZTK-FMVas, a többin  pedig  ezüst- és bronzérmek váltogatták egymást. A "kakukktojás"  viszont éppen a legutóbbi pontvadászat lett, hiszen negyedikként zártak az egerszegiek. Nyilván, ezt csak átmeneti állapotnak tekintik a ZTK-nál....  

 És az elkövetkező húsz évre milyen kilátások lehetnek?  Erre Takács László válaszolt röviden. 

- Nyilvánvaló, hogy Takács László sem lesz örökké a klub élén, de az a koncepció alakult ki, hogy a szakmai és szponzori hátteret hosszabb távra kell kiépíteni - említette. - Öt-hat lábon állunk, a cél, hogy ez megmaradjon, s ha valakinek majd oda kell állnia a klub élére, akkor oda tudjon állni! Az elmúlt húsz évünk mutatja, hogy a klubközeg, ami kialakult, működik, megbecsüljük tagjainkat. Mert szerintem nem sok klub mondhatja el magáról, hogy volt ifjúsági játékosokat, mint Nemes Attila, vagy  Járfás Szilárd, még húsz évvel később is a soraiban tudhat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában