Izgalmas csata után nyert az Alba Fehérvár

2 órája

Az utolsó "törésponton" ment el a ZTE KK meccse... (frissítve nyilatkozatokkal)

A férfi kosárlabda NB I. A-csoport 5. fordulójában igazi rangadót vívtak Székesfehérváron. A Zalakerámia ZTE KK csak hatalmas csatában maradt alul az Alba Fehérvár otthonában.

Kerkai Attila

Billy Garrett (fehérben), a ZTE KK játékosa is sokat tett csapata sikeréért, a végén ő lett a meccs legeredményesebb zalai kosarasa

Fotó: Pezzetta Umberto

Alba Fehérvár - Zalakerámia ZTE KK 97-92 (27-25, 17-24, 25-17, 28-26)

Székesfehérvár, 1400 néző. Jv.: Földházi, Montgomery-Tóth C., dr. Németh. 

Alba Fehérvár: Nichols 20/6, Vojvoda 13/9, Smith 6, Filipovity 17/9, Horne 22/12. Csere: Krivacevic 3, Kass 3/3, Thomas 13/12. Vezetőedző: Alejandro Zubillaga. 

Zalakerámia ZTE KK: Garrett 23/6, Takács Martin 10/9, Keller I. 8/3, Bigelow 19/9, Tóth Á. 8/3. Csere: Brown 9/6, Takács Milán 7, Le Day 8- Vezetőedző: Matthias Zollner.  

Isaiah Bigelow gyors triplája nyitotta a találkozót, amire gyorsan rátett még egyet Billy Garrett (0-6), de várható volt, hogy lesz az Albának válasza rá. Mindkét csapata gyors, erőteljes kosárlabdát részesítette előnyben, ez látszott is, hogy erre törekednek. Filipovity és Horne is betalált távolról, de maradt a zalai előny (10-12) öt perc játék után is. Tulajdonképpen  az első negyedben egy hárompontos dobóverseny alakult ki, hiszen a csapatok pontjaik nagy részét a vonalon túlról érték el és maradt a szoros állás (21-22).  A negyed végére a házigazda került előnybe, de az addig látottak alapján a folytatás is hasonló szoros küzdelmet ígért. Ami tetszett a zalai drukkereknek, hiszen megint nagyon sokan kísérték el kedvenceiket Székesfehérvárra. A pályán "adok-kapok" zajlott, hiszen hol itt volt az előny, hol ott (33-31). Minderre ráerősítendő,  Takács Martin egy "jól irányzott" hármassal   megint a ZTE KK-t juttatta előnyhöz (36-37), szóval izgalmas és jó mérkőzés zajlott a pályán. Sőt, Takács Martin egy újabb triplával már hatpontos előnyt hozott össze az egerszegieknek (36-42), hogy aztán Bigelow passza után ikertestvére, Milán is feltegyen egy duplát (38-47).  Újra időt kért a fehérvári oldal, hiszen a félidő végéhez közeledve ők is tudták: nem mindegy, milyen eredménnyel mennek pihenőre. Ebben a negyedben nem sok pontot engedett a hazaiaknak a ZTE KK, de a vége kissé rohanóssá vált, amiből valamivel jobban jött ki az Alba, de maradt a zalai előny (44-49).  

Tartotta maga által diktált iramot a Zalakerámia ZTE KK  a második játékrész elején (47-54), de nyilvánvaló volt, hogy az Alba ezt igyekezett megtörni. Kemény csata zajlott a pályán, a ZTE KK keményen védekezett, egy alkalommal Vojvodát is zavarba hozták, labdát lopva tőle, de a válogatott játékos később triplával vágott vissza (61-65). Izgalmas csata volt ez, szó se róla, ekkor még megjósolhatatlan végkifejlettel (64-66). Aztán Thomas két hármasával átvette a vezetést az Alba (67-66), és itt jött el a pillanat, amikor Matthias Zollner, az egerszegiek vezetőedzőjének időt kellett kérnie.  Minimális hazai előnnyel kezdődött az utolsó tíz perc, a ZTE KK-nak pedig semmit sem kellett feladnia. Abszolút nyílt volt ez a találkozó (75-76), egy-egy hiba mindkét oldalon  becsúszott, de ez már a fáradtságnak is betudható volt. Itt jött  zalai szempontból egy "töréspont", amikor öt perccel a vége előtt 83-78-ra lépett el az Alba. Innen is visszajött az egerszegi csapat (83-83), amely jó meccset játszott, ám éppen ekkor jött nyolc hazai pont zsinórban (91-83). Innen visszakapaszkodni már valóban nagyon nehéznek tűnt és döntőnek is bizonyult.  És ez volt az az újabb  "töréspont", amiből  már nem tudott visszajönni a ZTE KK. Pedig végig bravúrközelben járt a végül 2 óra 6 perces csatában, ami mutatja, hogy ez  a találkozó valóban igazi rangadó volt mindkét csapat számára. 

Edzői nyilatkozatok. 

Alejandro Zubillaga (kosarsport.hu): - Szeretném azzal kezdeni, hogy elnézést kérek Matthias Zollnertől, ha valaki tiszteli őt Magyarországon, az én vagyok, és a hajrában nem reagáltam jól egy esetre, elvittek az érzelmeim. Nagyon köszönöm a szurkolóinknak, hogy mindig mellettünk állnak, a győzelmet pedig talán leginkább a stábom tagjai érdemlik meg a legjobban, akik rengeteget dolgoznak. A legfontosabb számomra ezen a mérkőzésen, hogy akkor sem zuhantunk össze, amikor nehéz helyzetbe kerültünk, egy csapatként küzdöttünk és tartottuk magunkat az eredetileg kigondolt tervhez. A ZTE remek csapat, nagy önbizalommal érkezett, ez a triplamutatóján is látszik, és a védekezése ellen nagyon nehéz játszani. Örülök, hogy sikerült megnyerni ezt a nagy tempójú, oda-vissza mérkőzést.
Matthias Zollner (kosarsport.hu): - Azt gondolom, hogy a mai teljesítményünk szinte teljesen rendben volt. Sajnos 15 labdát adtunk el, ennyivel nem lehet idegenben nyerni. Az Alba nagy reményekkel vágott neki a szezonnak, itt nem egyszerű játszani, öt ponttal kaptunk ki, de továbbra is azt mondom, nem panaszkodhatunk a játékunkra.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában