Hétvége

2014.09.12. 09:58

Nyári evezés a Zalán, némi szomorúsággal

Nagyot gondoltunk augusztus végén, szerettük volna szépen - egy kenuzással - búcsúztatni a nyarat.

Zámbó Balázs

Fotó: Zámbó Balázs

Zalaegerszegnél akartuk kezdeni a hétvégi kenutúránkat, ahol a cél az volt, hogy 2 nap alatt leevezünk Zalavárig. Pénteken délután indultunk és kerestük, hogy hol tudnánk vízre szállni. Sajnos Zalaegerszegnél annyira benőtte a növényzet a folyót, hogy nem lehetett evezni, így a három személyes kenut, melyben ketten voltunk, szombaton reggel Zalabérnél tettük vízre. Nagyon szép utunk volt, igazi vadregényes oldalát mutatta a folyó pár km-en keresztül, amiben a nyári csapadéknak köszönhetően sok víz volt, így nem volt gond a hordalékkal. Annál több problémát okoztak a bedőlt fák, amiktől nehéz volt haladni előre. Több helyen kellett a partra vontatni a kenut, mert nem tudtuk a nagy fákat és a sok összegyűlt növényzetet eltávolítani az utunkból.  Nagyon megdöbbentünk, hogy három helyen is a „Flúgos futam" összetákolt „csodái" elhagyatottan hánykódtak a folyón. Vajon miért vannak még a Zalán? A versenyzők elfelejtették ezeket a szörnyűségeket magukkal vinni júliusban?

Fotó: Zámbó Balázs

Zalaszentgrótnál megpihentünk, a hozott elemózsiából megebédeltünk, majd folytattuk az evezést. Jól is ment a kenu Zalaszentlászlóig, de innen viszont egyre nehezebben jutottunk előre. A sok vízbe dőlt fa és a felgyülemlett uszadék akadályozta az utunkat. Elkeserítő volt, hogy a szép folyón mennyi pillepalack és szemét állta utunkat. Húztuk, vágtuk a sok ágat, fát, emeltük és vontattuk a parton a kenut, hogy előbbre juthassunk, de ez egyre lehetetlenebb feladatnak látszott.  Néha úgy éreztem a sok fa alatti mászástól-bújkálástól, hogy Zala megye összes pókja már a fejemen van. A madarak nagyon élvezték, hogy méterről-méterre próbáltunk előbbre jutni a megye legnagyobb folyóján, nekik ez sokkal egyszerűbb volt.  Reggel még nem gondoltuk volna, hogy estére kénytelenek leszünk feladni a kitűzött célt, mert sajnos többet vontattuk a kenut a parton, mint a vízben.  Így elfáradva, de pozitív és negatív élményekkel megrakodva tértünk haza a lerövidült túráról.

Fotó: Zámbó Balázs

Nagyon örülnénk, ha lenne egy a Zala folyót tisztító és védő egyesület vagy baráti csoport, amely zászlajára tűzné a tiszta-evezhető Zala képét, hiszen természetileg-turisztikailag vadregényes folyóról beszélhetnénk, ahol sok hozzánk hasonló lelkes amatőr evezős tölthetné szabadidejét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!