Hírek

2009.08.13. 02:28

A gyom nem hagyja magát

Zalaegerszeg - A lapunkhoz a közelmúltban befutott parlagfüves panaszoknak két tanulsága van: egyrészt az allergén gyom nem adja meg magát könnyen - másrészt viszont nem minden parlagfű, ami bozót.

Varga Andor

A megyeszékhely csácsi városrészének bozsoki feléből telefonált Boda László, aki a településrész főutcáján végigvonuló (a Principális-menti vízmű-társulás kezelésében lévő) Bozsok-ér állapota miatt keresett bennünket. A kis vízfolyás mellett mindkét oldalon pár méter széles füves sáv van, melyet az utca lakói tartanak rendben, mindenki a maga telkének megfelelő szélességben. Odabenn az árokban azonban valóban megjelent a parlagfű.

- Régebben én is kikaszáltam, de rég elmúltam hetven, ma már nem vállalkoznék rá - mutatta a helyszínen Boda László, kiemelve: üdvözli a ZH parlagfű elleni mozgósító kampányát, mert az allergia a családjában az unokákig bezárólag sok szenvedést okoz.

Kínozza ez a betegség a településrész önkormányzati képviselőjét, Herkliné Ebedli Gyöngyit is, akit az elmúlt években ez is motivált a gyom elleni harcban.

- Van egy parkgondozónk, a városrész rendben tartásában segítenek a termelőiskolások, s a Kontakt-Humán Kht. munkásai is kétszer kaszálnak nyaranta - sorolta. - A közterületeink állapota sokat javult, s általában a magántulajdonosok is példás rendet tartanak portájukon. Az ilyen esetekben lépni kell, már hívom is az illetékeseket, és kérem is az embereket, hogy ha bárki parlagfüves területet talál, azonnal jelezze!

Söjtörről keresett fel bennünket Koltai Józsefné, aki elmondása szerint előbb a szomszédot, majd a falu polgármesterét kérte hiába, hogy tüntessék el a már a kétméteres kerítést is túlnövő bozótot. Úgy vélte: van abban mindenféle gaz, biztosan parlagfű is, a szálló virágpor pedig nem csak a családtagjainak árt, de megbetegíti még a nyulait is. A falu önkormányzatát vezető Baksa István tegnap jó hírrel szolgált: ha délutánig a tulajdonos nem intézkedik, kényszerkaszálás lesz a birtokán.

- Talán 4-5 ilyet kellett elrendelni egész évben, egyébként a falu rendezett, és szerintem ebben a kérdéses gazban sincsen parlagfű - mondta, hozzátéve: az elvégzett közösségi takarítások árának behajtásával sokszor már nagyobb problémáik vannak.

Hasonló véleményen van Németh József, Egervár polgármestere is, akit egy, a József A. utca végéből származó panasszal kerestünk meg: az itt élő Csatlós Attila az utcájuk túloldalán húzódó árok miatt emelt szót. A polgármester úgy reagált: fűkaszás brigádjuk a nyár elejétől folyamatosan dolgozik a közterületeken, s ha ezen az árokparton kicsit magasabb (de parlagfűtől amúgy mentes) a növényzet, annak az az oka, hogy még nem értek körbe. De rövidesen fognak.

Zalaegerszeg páterdombi városrészéből a Géva- és a Pipa-hegy elején az útszél, az ipari vágány mente, valamint a vasút kerítésének oldala is bőven terem parlagfüvet Horváth Tiborné szerint. A terület önkormányzati képviselőjét, Török Zoltánt szabadságán értük utol, s elmondta: az említettek parlagfű tekintetében a neuralgikus pontok a Páterdombon, bár idén még lakossági panaszt nem kapott miattuk. Viszont intézkedést ígért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!