Hírek

2010.01.25. 18:31

Pályázati pénzből újítják fel az egykori mozi romos épületét

Gutorföldén az egykori mozi épülete csak nyomokban emlékeztet hajdani rendeltetésére. A vetítő feljárójának az ajtaja kitörve, a nagyterembe is szabad a bejárás...

Sinkovics Eta

A látvány kiábrándító.  Középen a romos ülések  egy fél sornyi az udvarra is jutott belőlük , mindenütt szemét. Az épület kívül-belül derekasan lepusztult. A helyiek látják ezt, s volt, aki szóvá is tette az itteni állapotokat. Nyitott kapukat döngetve, hiszen Nyakas István, a település polgármestere az épület felújítási elképzeléseiről tervrajzot mutat. Szavaiból kiderül, Gutorföldén nyolc évvel ezelőtt a tervezett munkálatok első ütemében a művelődési ház újult meg.


- A mozi több mint húsz éve megszűnt a faluban. Egy ideig még rendezvényeknek adott helyet az épületrész, majd betörték az ajtaját, mindent megrongáltak. Olyan értékeket nem tartalmazott, amit elvittek volna. Az épület rendbetételére már 2000-ben elkészültek a tervek, aminek módosított változatát nyújtottuk be az Integrált Közösségi és Szolgáltató Terek pályázatra. Februárban bírálják el a támogatást, úgy érzem, optimisták lehetünk - mondja bizakodón a polgármester.

Nem utcafronton csúfoskodik a rendetlen épület, hanem hátul, az udvari traktusban, ahol a művelődési ház vizesblokk részével  összeér. Ám nemcsak felújításban gondolkodnak, hanem bővítésben is, a színpadtér növelése érdekében. Tetőteret, galériát szeretnének kialakítani, valamint öltözőket is. A polgármester nyomatékosítja, a nemrég felújított községházához hasonlóan, itt is kötelező a teljes akadálymentesítés. (A hivatalban egyébként látássérülteket Braille-írás  segíti az eligazodásban, a tanácsteremben pedig a hallókészülékeseknek hangerősítőt biztosítanak.) S mivel a művelődési ház folytatása is kétszintes lesz, liftet kell építeni  5-6 millió forinttal megnövelve a beruházás költségeit. A felvonót ide, az átalakított részbe tervezik, továbbá az udvart térburkolattal fedik be, és kis játszóteret is kialakítanak. Mindezekhez az elnyerhető nettó összeg százszázalékos támogatására, 44 millió 764 ezer forintra pályáztak.

A faluban élénk a kulturális élet. Mindig is foglalkoztattak népművelőt, s ez így van most is. A művelődési ház teljes egészében kihasznált, működik teleház, információs pont, könyvtár, különböző közösségek találnak itt otthonra. Most indulnak a népfőiskolai előadások, a héten a tollfosztás hagyományát elevenítik fel, aztán készülnek a farsangra, a süteményversenyre és még sorolható...

- Mindig van valami. Gond viszont, hogy a művelődési házban 70 négyzetméteres a legnagyobb helyiség, ahol legfeljebb 50-60 ember fér el. Ezért is várjuk, hogy elkészüljön a tágasabb színházterem. Rendelkezünk ugyan szabadtéri színpaddal, de beltéren nem tudunk a nagyobb szabású rendezvényeknek, kulturális bemutatóknak, fesztiváloknak helyet adni - mutat rá az igény jogos voltára az 1130 lakost számláló település polgármestere, aki azt is hozzáteszi,  fejlesztésekre rengeteget pályáznak, ezek jóvoltából tud előbbrelépni a falu. Most tervezik az orvosi rendelő felújítását is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!