Hírek

2011.01.11. 19:20

Sokan melegedőnek használják a buszt?

Egyre többfelé halljuk, sok idős ember nem fűti be a lakást délelőtt, spórol. Helyette inkább elmegy buszozni a városba és azon kívül is. Mert az meleg és ingyen van.

Horváth Viktória

 


- Igen, hallottam már én is, sőt, ismerek is olyat a közvetlen környezetemben, aki egy héten néhány nap biztos ezzel tölti el az idejét - mondta el Vecsési Mária, akit az egyik helyi járaton szólítottam meg. Gyakran jár be a városba a nyugdíjas asszony, feltűnt neki, mennyien vannak a buszon. Főleg idősek, akik gyakran cél nélkül utaznak, buszról buszra szállnak.

- Nem hinném, hogy csak a fűtéssel való spórolás indítja őket útnak, inkább a magány, egész nap nem szólna hozzájuk senki, ha nem mozdulnának ki a lakásukból. A buszon és a váróban persze könnyű szóba elegyedni ismerőssel, ismeretlennel is, s gyakran egyetlen kifliért és egy kis parizerért is buszraszállnak. Telik az idő és nem otthon ülnek csak.

- Nem csodálkozom rajta, hiszen a fűtési költségeken mindenki spórolni akar, van olyan, aki még a fogvacogtató hidegben is csak gyújtólángon hagyja a gázt - erősítette meg a hallottakat Simon Vilmos, amikor megszólítottam az egyik buszmegállóban. Özvegy, egyedül él, gyakran buszozik, de mint mondja, nem a magány, nem a hideg lakás űzi ki a városba, hanem a tennivalók.

- Mivel nyugdíjas vagyok, én intézek mindent a gyerekeimnek, az unokáimnak. Ráérek elüldögélni a hivatalokban, sorban állni a boltokban vagy a postán. Jó érzés, hogy van miért felkelni és hogy másoknak szükségük van rám - mondja, hozzátéve: az ő környezetében is vannak olyanok, akik cél nélkül buszoznak.

- Ki Ebergénybe, aztán Neszelébe, esetleg Bakig is. Akiknek jó az egészségi állapotuk, tevékenyen élték a hétköznapokat a nyugdíj előtt, esetleg elvesztették a társukat, s még az anyagi helyzetük is olyan, hogy nehezen fizetik a fűtést, biztosan így tesznek, s szerintem ez nem is róható fel nekik.

Busa Csaba, a Zala Volán személyközlekedési igazgatója is hallott már a jelenségről, de megerősíteni nem tudja adatokkal.

- Nincs erről konkrét információm, s az adataink szerint sem járnak többen a hideg beköszöntével a buszokon, mint a melegebb hónapokban, bár ez ugye annak is betudható, hogy sokan ilyenkor nem szívesen mozdulnak ki, vagy autóval mennek inkább. Sok ezren használják a helyközi járatokat.

-  Mi nem kérdezzük meg az utastól, hogy mi célból utazik, minket nem érdekel, mi elvisszük oda, ahova akarja - így a közlekedési cég igazgatója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!