Hírek

2011.03.10. 17:55

Balaton-éji jazz: telt ház előtt zenéltek

Éjjel a Balatonon címmel tartotta első lemezének bemutató koncertjét minap a Late Night Jazz Band. A kesztelyi Balaton Színházban több százan hallgatták a helyi és környékbeli tagokból verbuválódott együttes dallamos zenéjét.

Sámel József

– A Late Night Jazz Band közel négy esztendeje éppen azért alakult meg, hogy dallamos, könnyű, hangulatos zenét nyújtson közönségének – idézte a kezdeteket Varga Endre, az együttes alapítója, vezetője, hozzátéve: szerzeményei alapjául a Balatont választották, a zenét hangulatos kivetített fotókkal „ábrázolták”. – Több településen koncerteztünk, majd tavaly decemberben a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával sikerült kiadnunk az első CD-nket. Ennek bemutatójára tizenegy tagúvá bővült a csapat, zenésztársaimmal léptünk fel a Balaton Színházban. Természetesen mindanynyiunk számára nagy öröm volt a népes közönség, s jutalmuk, a taps. Úgy érzem mindez annak is köszönhető, hogy a dallamos, improvizatív elemekkel tűzdelt ritmusos zenénknek  van egyfajta története mondanivalója, s érthető a közönség számára. Márpedig ha a széles közönség érti, akkor örül és jutalmaz.


Varga Endre azt mondja, legfőbb törekvésük, hogy maradjanak e stílusnál, ugyanakkor más „vizekre is szeretnének evezni”.
– A népzenei irányzat a másik vonal. Van több szerzeményünk, melyek nem szerepelnek a lemezen. Vagyis bővíthetjük a repertoárunkat.

A Late Night Jazz Band tervei és reményei között szerepel, hogy több helyen fellépjenek az országban, s külföldön, a magyarlakta területeken. S persze céljuk, hogy a Balaton-partján minél több helyen koncertezzenek. Hiszen zenéjük a tóhoz kötődik.

– Egy vidéki együttes nagyon nehezen tud bekerülni az országos vérkeringésbe. Próbálkozunk, budapesti CD-bemutatót is tervezünk, s reméljük a nagyobb balatoni fesztiválokon fel tudunk majd lépni, s körbekoncertezhetjük a tavat. Miközben új számokat szerzünk, melyek új lemez anyagául szolgálhatnak. 


Kialakult a törzsközönségük is
A Late Night Jazz Band évek óta szervezője és résztvevője a Balatongyöröki Jazz Fiesta nevű programsorozatnak. Így lesz ez az idén is. Varga Endre tapasztalatai szerint a vendégeknek szüksége van könnyűzenei rendezvényekre, a dallamos jazz muzsikát pedig egyaránt szereti a fiatal és idősebb generáció. Örül, hogy megalakulásuk óta már kialakult a törzsközönségük.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!