Hírek

2011.04.23. 12:49

6 millióval tartozik a társasház, nincs melegvíz húsvétkor (sem)

Alig egy héttel húsvét előtt a fűtést, s a melegvíz-szolgáltatást is kikapcsolta a győri szolgáltató Nagykanizsán a Kazanlak 5. szám alatti, 56 lakásos társasházban. A közel 6 millió forintos tartozás nagy részét ki lehetne fizetni, ha a lakók egy része kiegyenlítené közösköltség-tartozását, ami 4 millióra rúg.

Sámel József

 - Igazság szerint nem csak a győri cégnek tartozik a társasház, több hónapos elmaradása van szinte mindegyik szolgáltatóval szemben - ismerte el Markotán Tibor, a társasház közös képviselője, aki a múlt évben vette át a ház ügyeit.

- Az alapvető probléma abból adódik, hogy a lakók egy része nem fizeti be a közös költséget, amiből aztán a számlákat lehetne kiegyenlíteni. Igazság szerint a borotva élén táncolunk, minden hónapban sakkozni kell, hogy éppen melyik számlát fizesse be a társasház.

A közös képviselő jelezte: a notórius nemfizetőkkel szemben megtették a szükséges lépéseket, van például olyan lakás, amelyikre jelzálogjogot jegyeztetett be a társasház, sőt, a jelentősebb tartozást felhalmozó tulajdonosok ügye már végrehajtónál van.

- Ezek az ügyek még hónapokig elhúzódhatnak, így jelenleg nem tudunk pénzhez jutni - folytatta a közös képviselő. - Áthidaló hitel felvételével is próbálkoztunk, de egyik bank sem állt velünk szóba. Adósságkezelő cégeknek is próbáltuk eladni a társasház követelését, de senkit sem érdekelt, az ilyen profilú cégek túl kockázatosnak, hosszadalmasnak tartották a megtérülést. Szóval csak a tulajdonosok befizetéseiből lehetne rendezni a tartozást, ám ehhez minden lakónak legalább 100 ezer forintot kellene egy összegben befizetnie. Ez utóbbira azok sem képesek, akik rendesen fizetik a közös költséget, a társasházban sok nyugdíjas él, senkinek sincs ekkora megtakarítása.

 

- Most mondja meg, volt pofájuk húsvét előtt kikapcsolni a meleg vizet - méltatlankodott Büki Józsefné, a társasház egyik nyugdíjas lakója. - A tűzhelyen vagyunk kénytelenek melegíteni a fürdővizet, mint az 50-es években. Ráadásul nálunk csak zuhanyfülke van, a meleg vizet nem tudom beleönteni a fürdőkádba. Amúgy elegünk van már abból, hogy mi, rendesen fizető lakók isszuk meg a levét mások nemtörődömségének. Miért nem csak azoknál kapcsolják ki a szolgáltatást, akik nem fizetnek?

- Hiába tesszük szóvá bizonyos lakóknak, hogy ki kellene fizetni a közösköltség-tartozást, elküldenek minket a k... anyánkba, s ezzel lerendezettnek tekintik a problémát - panaszolták többen is.

Időközben kisgyerekes család jön ki a lépcsőházból. Nyilatkozni nem szeretnének, de az apuka elárulja: bosszantja a tehetetlenség. A fűtés kikapcsolása nem is akkora probléma, hiszen április 15-től hivatalosan is befejeződött a fűtési szezon, ám a meleg víz hiánya sok fejfájást okoz.

- Én is el vagyok maradva a közös költséggel, de mindent megteszek, hogy rendezzem a tartozásom - mondta Zámbó Jánosné, akinek 80 ezer forint a hátraléka. - Január óta nincs munkám, de sajnos hiába is adom be a jelentkezésemet, mindenhol elutasítanak a korom miatt. A meleg víz elzárása egyáltalán nem jött jókor, még a mosógépemet sem tudom használni, így kénytelen vagyok kézzel tisztítani a ruhákat.

- Nem értem az embereket - nézett maga elé Cserép Jánosné. Nekem csupán 56 ezer forint a nyugdíjam, amiből havonta 31 ezret fizetek közös költségre, amiben bent sincs a villanyszámla. Ennek ellenére még egyszer sem maradtam el, mindig pontosan fizettem.

A társasházban nem mindenki gondolkodik így, mint azt a lakók elmesélték: van olyan család, amelyiknek félmilliós tartozása van a társasház felé, ugyanakkor szép, új autóval közlekednek.

A társasház egyébként nemrég tartott közgyűlést, ahol az a döntés született, hogy a jelentős tartozást felhalmozott lakóknál le kell szerelni a melegvíz-órát, s korlátozni a hidegvíz-szolgáltatást.

- Mindez jól hangzik, ám ahhoz, hogy leszereltessük a vízórát, be kellene jutnunk a lakásokba - mondta Markotán Tibor. - Ez két ok miatt is problémás, egyrészt van olyan lakás, amelyikből egyszerűen kiköltözött a tulajdonos, ráadásul a hatályos szabályok nem egyértelműek e tekintetben, hiszen se nem tiltják, se nem támogatják ezt a fajta korlátozást. Mindenesetre valamit tenni kell, máskülönben teljesen eladósodik a társasház.

 

Nem ez az elsô eset a lakótelepen

A Kazanlak lakótelepen korábban a 11. számú társasház is hasonlóan járt, tavaly októberben sem fűtés, sem meleg víz nem volt a lakásokban. A szolgáltató és a társasház hosszas egyezkedése után november elején indult meg a hőszolgáltatás, azzal a kitétellel, hogy a tulajdonosok rövid idô alatt rendezik elmaradásukat. A közösség vállalta, hogy lakásonként körülbelül 160-180 ezer forintot soron kívül befizetnek, aki tudja egy összegben, mások pedig részletekben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!