Hírek

2011.05.26. 16:50

Barbár tájképrombolás? Vizsgálatot kérnek

Vonyarcvashegy önkormányzata tiltakozik amiatt, hogy a település turisztikailag frekventált részén, a Szent Mihály domb lábánál engedéllyel letaroltak egy csaknem egyhektárnyi erdőt. Péter Károly független polgármester az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy az illetékes tárcától kérik a "barbár tájképrombolás" kivizsgálását.

MTI

Tájékoztatása szerint a terület magántulajdonban van, valamikor kárpótlási jegyért jutott hozzá hat, a környéken élő ember. Amikor az önkormányzat a hét elején észlelte a "pusztítást", még néhány fa lábon állt, ám a tiltakozás ellenére azokat is kivágták, mondván, van hozzá engedélyük.
   
Péter Károly szerint a Veszprém Megyei Kormányhivatal erdészeti igazgatósága vélhetően azért engedélyezte a 25 köbméternyi 50-60 éves jegenye és feketenyárfa kivágását, mert a terület kaszálóként szerepel a nyilvántartásban. Mint megjegyezte, hasonló esetre Keszthely környékén is volt példa, "ezért sem hagyhatják annyiban a kérdést".
   
A polgármester közlése szerint Vonyarcvashegy önkormányzata az engedélyező hatóságnál és az illetékes szaktárcánál is kezdeményezte a történtek kivizsgálását. "Ha a jogszabályok valóban lehetővé teszik, hogy egy üdülőövezetben tarra vágjanak egy egyhektárnyi erdős területet, akkor módosítani kell azt" - vélekedett Péter Károly.
   
Szavai szerint "a helyi emberek nagyon fel vannak háborodva", hiszen a település épp most nyert el 5 millió forint uniós támogatást a letarolt terület közvetlen szomszédságában lévő Szent Mihály domb növényzetének, útjainak és kültéri bútorainak felújítására.
   
"A Szent Mihály kápolna és domb egy Natura 2000-es terület és a balatoni bringakörút szomszédságában, egy kemping közelében fekvő területen, most facsonkok állnak ki a földből, csak egy-két villanyoszlop emelkedik ki a pusztaságból" - írta le a látványt a polgármester.
   
Szabó Zoltán, a terület egyik tulajdonos az MTI-nek azt mondta, hogy "kifejezetten rendbetétel céljából" vágatták ki a fákat, nem a fáért kapható csekély összegre volt szükségük. Hivatkozott arra is, hogy egy közeli tóparti településnek 15 millió forintot kellett fizetnie azért, mert egy biciklistára rádőlt egy fa.
   
Az ilyen jellegű problémákat akarták elkerülni, hiszen mocsaras az altalaj, egy fa már rádőlt egy telefonvezetékre - tette hozzá. A tulajdonos szólt arról is, hogy a frekventált helyen fekvő, 3 százalékban beépíthető területükre igényt tartott volna az önkormányzat, de végül nem vette meg a kért 70-72 millió forintért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!