Hírek

2013.02.18. 17:17

Családba a gyerekeket

Zalaegerszeg - A másság elfogadása a legfontosabb, és az, hogy ne sajátunkat keressük a nevelt gyermekünkben. Ezt Dömötörfy Rozália nagyrécsei fejlesztő pedagógus, nevelőszülő fogalmazta meg.

Arany Gábor

Véleményét és tapasztalatait hétfőn az Ágota Alapítvány konferenciáján osztotta meg hallgatóságával. Magyarországon napjainkban 21 ezernél több gyermekről és fiatalról gondoskodik a gyermekvédelem. Közülük minden második még nem talált családra, így gyermek- és lakásotthonokban élnek. Annak érdekében, hogy ezek az arányok változzanak és minél többen találhassanak befogadó - nevelő vagy örökbefogadó - családra az Ágota Alapítvány „Minden gyermeknek családban van a legjobb helye!" szlogennel országos konferenciasorozatot indított, melynek tizedik rendezvényét hétfő délelőtt az egerszegi megyeházán tartották.

Fülöp Attila, az EMMI család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt: hogy a családok támogatásával is csökkenteni akarják a gyermekvédelmi rendszer terhelést. E célt szolgálja egyebek mellett a 3 évre emelt gyes, a családi adókedvezmény, a nők 40 évi szolgálati idő utáni nyugdíj lehetősége. Kiemelte, a családba kerülés érdekében egyszerűsítették az örökbefogadás szabályait is. Jövő januártól pedig a 12 évnél fiatalabbak nem kerülhetnek intézményi nevelésbe, hanem családnál kell elhelyezni. A már gyermekotthonban élőket pedig 3-4 éven belük családoknál kell elhelyezni. Ennek érdekében megváltozik az eddig rendszer: fő állású befogadó szülőkre bízzák az állami gondoskodásba kerülő gyermekeket.  Ehhez a jelenlegi létszám többszörösére lesz szükség. Tavaly 5500 nevelőszülő között mindössze 280 hivatásos dolgozott, a többiek közül 3200 nem rendelkezik foglalkoztatási jogviszonnyal. Ez változik meg tehát a jövő évtől számukra előnyös módon, ráadásul szélesebb körben teheti vonzóbbá a nevelőszülői hivatást.

Zala megyében a gyermekvédelmi intézeteket, a nevelőszülői hálózatot és ezen belül a kiskorúakat és utógondozottakat is figyelembe véve 608 gyermek és fiatal felnőtt van állami gondoskodásban. Közülük 89 nevelőszülőnek köszönhetően 154 kiskorú gyermek és 12 már nagykorú - utógondozott - fiatal nevelkedhet családban, míg tavaly 23 gyermeket fogadtak örökbe. Az intézetekben 374 gyermek vár családra, s ezeken a helyeken 68 utógondozott fiatalnak is segítik az életkezdését.

Billege Imréné, a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatója sikerként említette, hogy megyénkben tavaly 13 új nevelőcsaládot találtak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!