Hírek

2013.08.09. 22:00

Ezúttal Zalában tartják a Keresztúr nevű települések találkozóját

Murakeresztúr - Sok száz keresztúri gyűlt össze pénteken a dél-zalai kistelepülésen, hogy együtt ünnepeljék a 14. alkalommal megrendezett Keresztúr nevű települések találkozóját. Az idei kétnapos összejövetelre 23 település delegációja érkezett.

Pásztor András

A Keresztúr nevű települések szövetsége 1999-től datálódik, amikor is a Bodrog folyó megáradt és részben el is öntötte Bodrogkeresztúr alacsonyan fekvő részét. A természeti csapást követően Balatonkeresztúr község önkormányzata pénzbeli segítséget ajánlott fel a bodrogkeresztúri családok kárenyhítésére, illetve megsegítésére. Ezzel a két földrajzilag távol eső település között olyan kapocs alakult ki, amely később testvértelepülési kapcsolattá alakult. Az ezredfordulón aztán a Keresztúr nevű települések szövetsége is megalakult, melyhez nem csak az országhatáron belülről, hanem Erdélyből, Szlovákiából, Ukrajnából és Horvátországból is több település csatlakozott.

Mint a pénteki találkozón elhangzott: ma már 31 település tart szorosabb vagy lazább kapcsolatot a szövetséggel.

Pénteken elsőként Murakeresztúr díszpolgára, dr. Gadányi Károly köszöntötte a 23 településről érkezett vendégeket. Mint elmondta: a murakeresztúriak kettős – magyar és horvát – kultúra örökösei, éppen ezért roppant fontosnak tartják a múlt értékeinek továbbörökítését.

Ezt követően Kovács József, a szövetség elnöke szólt az egybegyűltekhez, aki hangsúlyozta: a megalakuláskor célkitűzésként szerepelt egymás településeinek, illetve a helyi hagyományok megismerése, valamint – az előzményekre tekintettel – kölcsönös segítségnyújtás.

Pávlicz Lajos Murakeresztúr, illetve Gérczei Mónika, a társszervező Petrikeresztúr polgármestere pénteken arról beszélt, hogy a szövetséget nem csak a települések név-azonossága köti össze, hanem az egymás iránt érzett barátság és felelősség is.

Az ünnepi köszöntőket követően egy rendhagyó és egyedi kitüntetés átadására került sor. Mint elhangzott: a szövetség minden évben elismeri azok munkáját, akik sokat tettek ezen együttműködésért. Idén a nemrég elhunyt Virág Miklós, Sárkeresztúr nyugalmazott polgármestere kapott posztumusz emlékérmet, amit özvegye vehetett át.

A megnyitó ünnepség záró akkordjaként került sor a Zrínyi kadétok avatására. Az idei alkalommal az iskola öt diákja érdemelte ki, hogy a kadéttá válhasson. Gerencsér Máté, Bróz Mercel, Sólyomi József, Vadász Soma és Zadravecz Milán oldalára a csáktornyai Zrínyi gárda parancsnoka, Goran Percic kötötte fel a rangot jelképező kardot.

Délután szekció ülésekkel folytatódott a keresztúriak programja, a települések delegációi a környezetvédelem, a hagyományőrzés, a fiatal generáció fejlődése, illetve a településfejlesztés témakörében osztották meg tapasztalataikat egymással. Ezt követően a találkozón résztvevő 23 település kulturális csoportjai adtak színvonalas műsort.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!