Hírek

2013.09.12. 09:49

Staféta Prokné Tirner Gyöngyivel

Az elmúlt héten Skrabut Éva Prokné Tirner Gyöngyinek, a gébárti Kézművesek Háza szakmai vezetőjének adta tovább a stafétát, a szeptember 29-én esedékes Tökfesztivál programjáról érdeklődve.

Magyar Hajnalka

- Közelgő,  ötödik tökfesztiválunk  jelentősen eltér a korábbiaktól, a nagy változások oka, hogy Zalaegerszeg bekerült a Magyarország szeretlek! elnevezésű rendezvénysorozatba, s épp a fesztiválunk napján itt forgat majd a Magyar Televízió - újságolja Prokné Tirner Gyöngyi.
- Ehhez igazodva idén nem Gébárton, hanem a Falumúzeumban rendezzük meg a programot, ami igen gazdagnak ígérkezik, már csak az okból is, mivel  kiegészül a pásztorhagyományok napjával.

Prokné Tirner Gyöngyi (Fotó: Pezzetta Umberto)

Ez utóbbi a vidékjáró napok programsorozat részeként kel életre, az országban három helyszínen tartanak rendezvényeket a pásztorhagyományok jegyében, s az egyik Zalaegerszeg. A Falumúzeumban kiállítás nyílik a zalai pásztorfaragók remekeiből, s a munkabemutatók, játszóházak is ezt a témát dolgozzák fel, lesz  karikás ostor fonás, pásztorlegyező faragás, spanyolozás, szarufaragás, lópatkolás. A Tökfesztivál is hasonló érdekességeket kínál, nem maradhat el a tökfaragás és a tök szépségverseny sem. Természetesen a folklór programok sem hiányoznak majd, s kézművesek  kínálják a vásárfiát.

- Előző nap, szeptember 28-án  egy érdekes kiállítás megnyitója vezeti fel a vasárnapi kavalkádot - folytatja a szakember. - Rozmaring ága, virágnak virága címmel Hácskó Imréné hetési  szövő és Gaál János, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főrestaurátora munkáiból nyílik tárlat 17 órakor a Keresztury VMK Gönczi Galériájában, s a programhoz zenés irodalmi összeállítás is társul.

Prokné Tirner Gyöngyi a stafétát Tóth Norbertnek, az Ady-iskola művésztanárának adta tovább, azt tudakolva, miből fakad az új generációt képviselő  zalaegerszegi képzőművészek példás összefogása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!