Hírek

2014.10.16. 18:55

Biztosítani a megfelelő létszámú katonát

Zalaegerszeg - A sorozható férfiak hatoda adhat katonai szolgálatot. Egészségügyi vagy más ok miatt a honvédség nem számíthat rájuk.

Arany Gábor

Ezt az adatot Kálmán László alezredes, a honvédség hadkiegészítő és központi nyilvántartó parancsokságának parancsnok-helyettese közölte érdeklődésünkre.

A Pék Roland, Lukács Péter, Németh István(b-j) alkotta sorozási bizottság előtt Becs Barnabás. Fotó: Arany Gábor

Csütörtökön „Feltöltés 2014" néven ugyanis hadkiegészítési gyakorlatot tartottak az országban húsz helyszínen, közte Zalaegerszegen is. Mint ismeretes, 10 éve annak, hogy hazánkban megszűnt a békeidejű hadkötelezettség, leszerelt az utolsó sorköteles katona is. Az alaptörvény szerint a magyarországi lakóhellyel rendelkező, 18-40 éves férfiak teljesíthetnek katonai szolgálatot. Jelenleg a behívhatóság 1,6 millió személyt érint, és a korábbi statisztikai adatok azt mutatták, hat hadkötelesből végül csak egy vonultatható be. Az egészségi állapoton túl, családi, munkahelyi, tanulmányi okok miatt nem lehet számítani rájuk a katonai szolgálatban. Jelenleg két esetben kerülhet sor a hadkötelezettség bevezetésre, s ezzel a sorozásra. Megelőző védelmi helyzetben az országgyűlés döntése alapján kerülhet rá sor, illetve a rendkívüli állapotban – azaz közvetlen háborús veszély vagy háború esetén – automatikusan bevezetik, mondta el Kálmán László.

Mindezekre tekintettel a honvédségnek továbbra is képesnek kell lennie a megfelelő létszámú, 18. életévét betöltött hadkötelesek sorozására, a professzionális haderő hadkiegészítésére, fenntartására, a veszteségek pótlására. Ennek folyamatát gyakorolták el és mutatták be csütörtökön a Gasparich úti katonai igazgatási irodában. A sorozandó férfiak szerepét most a Ganz-iskola diákjai vállalták magukra. Köztük akadt már „igaz katona" is. A 13. osztályos csesztregi Murmann Marcell nyáron jelentkezett tartalékos állományba és Tatán már túljutott az elméleti, gyakorlati, azaz harcászati kiképzésen. Tervei szerint pályáját is a honvédségnél folytatja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!