Külföld

2010.02.17. 16:06

Letartóztattak egy ügyészt összeesküvés vádjával Törökországban

Törökországban letartóztattak egy ügyészt azzal a gyanúval, hogy részt vett az iszlamista gyökerű kormány ellen szőtt összeesküvésben, amely miatt már több tucat embert perbe fogtak.

MTI/AP

Ez Törökországban az első eset, hogy egy ügyészt tartóztatnak le. A puccsot állítólag katonák, politikusok, ügyvédek, újságírók és üzletemberek szervezték. A vád szerint a gyanúsítottak erőszakos eszközökkel zavart akartak kelteni, hogy azután a hadsereg a rend helyreállításának jelszavával félreállítsa az iszlamista orientációjú kormányt.
   
Az úgynevezett Ergenekon-ügy miatt már több mint kétszáz ember van előzetes letartóztatásban, és tavaly megkezdődött a per is egy 56 fős csoportjuk ellen, de még senkit sem ítéltek el. A kormányzat bírálói szerint az ügyet a kormány kihasználja az ellenzék üldözésére is.
   
Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök tagadja, hogy a társadalom iszlamista szellemű átalakítására törekedne, és eltávolodna a modern Törökországot a múlt század első felében létrehozó Kemal Atatürk világi államfelfogásától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!