Kultúra

2009.03.26. 03:29

Arany János balladáival

Zalaegerszeg - Énekel, hangszeren játszik és az irodalommal is barátságban van a Zrínyi-gimnázium diákja, Varga Veronika. Most egy országos harmadik helyezés volt beszélgetésünk apropója.

Péter Gyöngyi

A Nagykőrösön minap megtartott X. Országos és határontúli középiskolai Arany János balladamondó versenyen lett harmadik az egerszegi Varga Veronika. Három művel bizonyította rátermettségét: a Hamis tanú kötelező feladat volt, az Ágnes asszony és a Tetemre hívás a szabadon válaszott művek között szerepelt. Három éve már részt vett a megmérettetésen, ám akkor elmaradt a sikerélmény.

- Szeretem a balladákat, ezért vállalkoztam most újra a versenyre, másrészt bizonyítási kényszerből: a zsűri elnöke, Mácsai Pál színművész akkor nem nagyon értékelte a produkciómat, érdektelen volt számára az előadásom. Azóta én is sokat változtam, és az is, ahogyan verset mondok. Kíváncsi voltam rá, ennyi idő elteltével mit szól majd. Ezúttal nagyon megdícsért - mesélte a diáklány, akit Molnár Árpád készített fel. - Voltak zrínyis barátaim már azelőtt, hogy ide jártam volna iskolába, és ők büszkén emlegették, hogy a Molnár Árpád és Kardos Endre, Bozi által vezetett színjátszó kör tagjai. Már akkor elhatároztam, hogy gimnazistaként mindenképpen megnézem a csoportot.

A társulat ugyan már nem működik, ám a kapcsolat és a közös munka - úgy tűnik - továbbra is gyümölcsöző. A negyedéves lány időközben az egerszegi, Bozi által irányított Hétrét zenekarnak is fontos tagja lett, legutóbb az együttes jubileumi koncertjén, a Keresztury ÁMK-ban hallhatta a nagyérdemű. Emellett ifj. Horváth Károllyal zenél, nagybőgőzik. A színjátszástól sem szakadt el, a gimnáziumban működő, Bajnóczy Zoltán pedagógus irányította Szépirodalmi Műhely színészeként múlt hét végén Győrben a Kisfaludy-napok keretében szerepelt. A csapat Ionescu A kopasz énekesnő című abszurd darabját adta elő, melyet bronz minősítéssel jutalmaztak. Társa, Benkő Klaudia a legjobb színésznőnek járó díjat is elhozta, árulta el Vera. A gimiből még egy éve vissza van, aztán tervei szerint - nem meglepő módon - színházi vonalon folytatná tanulmányait...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!