Kultúra

2012.01.29. 17:04

Világzene Csík módra - Kispál és a Borz és Beethoven egy színpadon

A zene, s azon belül a népzenei is olyan, mint egy folyamatos körforgás, állandóan változik, átalakul - mondja a legnépszerűbb hazai formációk közé tartozó Csík zenekar névadó vezetője. A kecskeméti együttes nemrégiben újra Zalában járt.

Gyuricza Ferenc

A már közel negyed százados múltra visszatekintő népzenei formáció az országnak ezen szegletében különösen népszerű, szinte nem múlik el esztendő, hogy a valamely’ zalai városban fel ne lépnének. Csík János szerint ez annak köszönhető, hogy a kortárs népzenére nyitott embernek élnek itt, akik előtt öröm muzsikálni. A zenésznek ugyanis a legfontosabb értékmérő a közönség visszajelzése.

- Sokszor szóba kerül, hogy mit játszik a Csík zenekar, hiszen a lemezeinken autentikus népzene, feldolgozások és modern hatások egyaránt megjelennek - folytatja az együttes vezetője. - Mi azt valljuk, hogy amit játszunk, az magyar zene. A műfaj az utóbbi időszakban jelentős átalakuláson ment végbe. Míg régen az egyes tájegységek zenéje jól elkülöníthető volt, addig ma már sokkal több az átmenet. Nemcsak a Kárpát-medence különböző vidékeiről származó zenék között, de a modernebb stílusok is keverednek az autentikus dallamokkal.

Csík János hozzátette, bármennyire is sikeresek az együttese által készített feldolgozások, azt nem tudja elképzelni, hogy a gyökereiket valaha is feladnák. Mint mondja: az átvett dalok alapjait is autentikus dallamok képezik, vagyis keveredik a két világ. Ez jellemzi az együttes legutóbbi albumát, a tavaly év végén kiadott Lélekképek című nagylemezt is, amely a folklór mellett megzenésített Juhász Gyula versnek, Kispál és a Borz-feldolgozásnak, de Beethoven egyik legnépszerűbb művének, a Holdfény-szonátának is teret engedett.



Az együttes vezetője nem tagadja: az újfajta hozzáállást, amit a Csík zenekar képvisel, az autentikus népzene művelői közül nem mindenki fogadta kitörő örömmel. Az eddig megtett út, a díjak és elismerések, a közönség szeretet azonban úgy tűnik, őket igazolja. A Lélekképek című albummal az évben tovább folytatják azt a missziót, amit jó tíz évvel ezelőtt, még az első Kispál és a Borz feldolgozással felvállaltak, újabb turné vár rájuk, amelynek a tavaly folyamán több kiemelkedő eseménye is lesz, így Kaposvárott a Ferenczi György vezette Rackajam társaságában lépnek színpadra, majd a budapesti Művészetek Palotájában adnak koncertet.



A Csík zenekar 1988-ban alakult Kecskeméten, s fokozatosan vált a magyarországi népzenei élet meghatározó szereplőjévé. Első albumaik még az autentikus folklór jegyében születtek, majd egyre inkább épültek be dalaikba világzenei és egyéb elemek. Kísérletezésük eredményeként a Senki nem ért semmit című nagylemezükkel 2007-ben elnyerték Az év hazai világzenei albuma kategória Fonogram-díját. Sikerük azóta töretlen. 


 
 További zenei hírek itt!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!