Lóerő

2012.09.27. 16:38

Használatarányosan kell fizetni

Lenti - Jövő júliustól a három és fél tonna feletti tehergépjárművek után a megtett távolság arányában kell az útdíjat fizetni, a személygépkocsik, motorkerékpárok és autóbuszok esetében marad még az időarányos díjfizetési kötelezettség.

Gyuricza Ferenc

Minderről a közelmúltban döntött a kormány, bár a megtett út arányában fizetendő díj bevezetése már korábban is napirendre került. A tarifa kategóriánként és úttípusonként eltérő lesz, a legmagasabb összeg a kilométerenkénti 85 forintot is eléri, ezt a négy- és többtengelyes teherjárműveknek kell a gyorsforgalmi hálózaton megfizetniük.

A használatarányos díjat amúgy az autópályákon, autóutakon, valamint egyes főútszakaszokon vezetik be, összesen 6300 kilométeren.

A 3 és fél tonna feletti járművek számára egyedül az M0 körgyűrű és az azon belüli gyorsforgalmi szakaszok, valamint az M31-es autóút maradnak díjmentesek.

A többi kategóriában a díjfizetési kötelezettség alóli mentesség marad az eddigi szabályozás szerint. A kormány tervei szerint a használatarányos díjfizetésből jövőre mintegy 75, 2014-ben pedig 150 milliárd forintos bevételre tehet szert az állam.

Ez az összeg tovább emelkedhet, ha az úthasználattal arányos díjat a személyautókra, autóbuszokra és motorkerékpárokra is kiterjesztik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!