A nyílt vízi úszásban érzi jobban magát

2024.07.25. 10:00

Olimpikonok: Betlehem Dávid Zalából indult

Betlehem Dávid a magyar úszócsapat párizsi olimpikonja tősgyökeres zalainak mondható, családja Bagodban él, kisgyerekként pedig az egerszegi úszóklubban kezdett el úszni. Egészen 2020-ig a Zalaco-ZÚK (előtte EuropTec-ZÚK) tagja volt, azóta a veszprémi Balaton Úszó Klub tagja, és ma már sportága egyik világszerte ismert versenyzője.

Kerkai Attila

Betlehem Dávid ma már nemcsak idehaza, hanem a nemzetközi mezőnyben is ismert hosszútávúszó

Fotó: Dömötör Csaba / Nemzeti Sport

Lapunk hasábjain is találkozhattak Betlehem Dávid nevével már akkor, amikor még csak éppen, hogy elkezdte az úszást. Már gyerekként is korosztálya legjobbjai közé tartozott, aztán jöttek a hazai mellett a nemzetközi sikerek is. Akkor még zalai színekben nyílt vízi úszásban 2018-ban már ifjúsági világbajnokságon volt bronzérmes, 2019-ben ifi Eb-n második (7,5 km), és még ebben az évben az EYOF-on 10500 méteren lett ezüstérmes országos korosztályos rekorddal.

2020-ban igazolt Veszprémbe, országos ismertségre tett szert, főleg a 2022-es magyarországi világbajnokság után, ahol 10 km-en ötödik lett. Nyílt vízi csapatversenyben világversenyeken volt tagja az érmes magyar együtteseknek, néhány hete pedig a belgrádi Európa-bajnokságon 5 km-en aranyérmet akasztottak a nyakába. Élete első olimpiájára készül Betlehem Dávid, akit erről is kérdeztük, hiszen nagyon sokan szorítanak érte itt Zalában is. 

– Próbálok ugyanúgy készülni, mint bármelyik más versenyemre, úgy tekintek rá, mint az év fő versenyére, ami éppen egy olimpia – árulta el érdeklődésünkre Betlehem Dávid, amikor megkerestük. – Két számban indulok, a medencés 1500-on jó időben bízok, ami esetleg döntőt érhet. Nyílt vízen pedig bármi megeshet az első nyolc között…

Felvetésünkre, hogy melyikben örülne esetleg jobban egy jó helyezésnek, így felelt: 

– Teljesen mindegy, ha a medencében jön ki jobban a lépés, nem fogok megsértődni önmagamra… A nyílt vízi versenytől természetesen többet várok, hiszen ott értem el eddig legnagyobb sikereimet is, azt tekintem fő számomnak.

A zalai kötődést sem kerülhettük meg beszélgetésünkkor, és Betlehem Dávid nem is titkolta, csak jó élményeket őriz itteni sportolói pályafutásáról.

– Én mindig pozitívan gondolok az egerszegi klubnál eltöltött évekre, s talán sokan azt gondolhatnák, hogy haragban váltunk el, erről szó sincs – mondta Betlehem Dávid. – Nagyon jó a kapcsolat most is Horváth Csaba edzővel, neki sokat köszönhetek. Tulajdonképpen közösen találtuk ki, hogy a hosszabb távokra készüljek, annak ellenére, hogy a medencés számokban is úsztam korosztályos rekordokat. Aztán jött a koronavírus-járvány, és a féléves leállás, valamint az új uszoda építése, s akkor úgy láttuk jónak, ha Veszprémbe igazolok. Ott olyan versenyzők mellé kerültem, akik már előrébb jártak mint én, és ki volt taposva az út előttem, hogy még sikeresebb legyek. A család továbbra is itt él, ha tudok, hazajövök, de nehéz, hiszen szoros az időbeosztás.

NÉVJEGY

Betlehem Dávid

Született: 2003.09.04., Szombathely
Klubja: Balaton Úszó Klub
Versenyszáma: 1500 m gyors, nyílt vízi úszás 10 km
Olimpiai eredménye:
Legjobb eredményei: Európa-bajnok (5 km, 2024; csapatverseny 2024), vb-2. (csapatverseny 2023, 2022), vb-3. (csapatverseny, 2024)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!