Diplomácia

2024.07.08. 05:49

Orbán Viktor: a magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét (videó)

A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Pekingben, ahol Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott.

MW

Forrás: Facebook / Orbán Viktor

A kormányfő felidézte, hogy a magyarok két és fél éve egy háború árnyékában élnek.   

A magyar békeszerető nép. Békére, egyensúlyra és harmóniára törekszik, ezért "mindig a béke oldalán vagyunk, és sohasem a háború oldalán"

- mondta.   

Számunkra nagy jelentősége van annak, hogy Kína szorgalmazza: a világban ne háború, hanem béke legyen

- jelentette ki.

"A Magyarország szomszédságában zajló konfliktus esetében is nagyra értékeljük az Ön békekezdeményezését" - mondta Orbán Viktor, Hszi Csin-pingnek címezve szavait.  

Felidézte, hogy a kínai elnök két hónapja Magyarországra látogatott. A kormányfő történelmi jelentőségűnek nevezte az akkori találkozót. 

HSZI Csin-ping; ORBÁN Viktor
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) és Hszi Csin-ping kínai elnök (j3) tárgyal Pekingben 2024. július 8-án. A kormányfő mellett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b2) és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (b4), valamint Máté János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkár (b5) és Bíró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója (b)
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / Forrás: MTI

Hozzátette: komoly megállapodásokat kötöttek, de ami még fontosabb, több nemzedékre is megalapozták a két nép közötti barátságot, mert Hszi Csin-ping látogatása meggyőző és szívélyes volt, amely bizonyította a magyar embereknek Kína Magyarország iránti jóindulatát és tiszteletét.   

"Több nemzedék is meg fog még élni abból a látogatásból, annak a látogatásnak az emlékéből, amit Ön tett Budapesten" - jelentette ki Orbán Viktor.

Megköszönte a kínai elnöknek, hogy emelték a két ország kapcsolatainak szintjét.   

"Az eltelt két hónapban is folyamatosan dolgoztunk, hogy ezt a formát tartalommal töltsük meg" - mondta, megköszönve, hogy előrehaladást érhettek el a delegációik az együttműködésben.   

Orbán Viktor gratulált Hszi Csin-pingnek Kína szilárdságához és stabilitásához, amelyet "ebben a viharos világpolitikában" az egész világ számára jelent.

Ez lesz Orbán Viktor békemissziójának következő állomása

Orbán Viktor békemissziójának következő állomása Washington. Ezt a Fidesz közösségi oldalán jelentette be a kormánypárt - írja a Magyar Nemzet.

A NATO-tagországok állam-, illetve kormányfőinek találkozóját tartják egyébként a héten az amerikai fővárosban.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában