Árvíz

2 órája

A Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás – frissül

Az évtized árvize miatt a fővárosban és országszerte intenzív védelmi munkálatok zajlanak. Az árhullám elleni védekezés fejleményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A megáradt Duna Mohácsnál 2024. szeptember 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Kacsúr Tamás

Cikkünk frissül!

Hamarosan visszakapják az autósok a Pesti alsó rakpartot

Ahogyan csökken a Duna vízszintje, úgy nő a munkások száma, akik a folyó teljes budapesti szakaszán takarítanak, hogy minél előbb járható legyen a Pesti alsó rakpart. Az évtized árvizének nyoma nem tűnik el magától, a sárga mellényt viselő munkások megállás nélkül dolgoznak, a rendkívüli helyzet miatt nem nyolc, hanem tizenkét órában. 

Munkagépekkel takarítják a Budai alsó rakpartot az FKF Nonprofit Zrt. munkatársai a Dunán levonuló árhullám után Budapesten 2024. szeptember 24-én
Fotó: Kocsis Zoltán / Forrás: MTI

A manuális munkavégzés mellett autókkal is mossák az utat, míg az iszap nagy részét igyekeznek visszakotorni a Duna medrébe. Egy-egy ilyen szakaszon több tucatnyian dolgoznak azon, hogy újra járható legyen a Pesti alsó rakpart, lehetőleg a teljes hosszában, de erre még néhány napot valószínűleg várni kell – számol be róla a Metropol.

OVF szóvivő: a Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás

Bár az árhullám csúcsa kedd éjjel elhagyta az országot, és két hét után a Duna teljes magyarországi szakaszán megindult az apadás, Baja és Mohács térségében továbbra is másodfokú az árvízvédelmi készültség 

- közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője szerdán reggel a Kossuth rádióban.

Siklós Gabriella a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban azt mondta, ezeken a területeken a vízügyi szakemberek továbbra is 24 órás figyelő szolgálatot tartanak, és ahol kell, beavatkoznak: buzgárokat, szivárgásokat, csurgásokat szüntetnek meg.

A Duna felső szakaszán ugyanakkor megkezdődött a károk felmérése, és megindultak a helyreállítási munkák.

A térségből a védekezésben részt vett tiszai igazgatóságok több száz munkatársa indult haza, az öt dunai igazgatóság - amelyeknek a területeit az árhullám érintette - dolgozói a továbbiakban már el tudják látni a munkát: megnézik az állami töltésvonalakat, felmérik hol gyengült meg a töltés, hol keletkezett olyan kár, ahol be kell avatkozni - tette hozzá a szóvivő.

A több helyen felhalmozódott uszadékok eltávolításáról Siklós Gabriella kérdésre válaszolva azt mondta, ahol az önkormányzatok védekeztek, ott a helyhatóság feladata az uszadékok eltávolítása a vízből, az állami védekezési területekről pedig a vízügyesek távolítják fel az uszadékot.

Kitért arra is, hogy a mostani szélsőséges időjárási viszonyok között a vízügyi dolgozók folyamatosan figyelemmel kísérik a területeket, és készek arra, hogy bármikor beavatkozhassanak, ha szükséges.

Az árhullám apadásával megkezdődött a vízpótlás: a holtágak, csatornák feltöltése - közölte a vízügyi szóvivő.

Ez történt kedden:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában