Mikroadag

Novák Miklós

A túlzásokra mindig fogékony nemzetközi média tálalásában óriási tiltakozáshullám söpör végig a tenisz világában Jannik Sinner felmentéssel végződött doppingügye miatt. Az ismert teniszezők közül eddig hárman (Nick Kyrgios, Denis Shapovalov, Lucas Pouille) fejezték ki rosszallásukat a dél-tiroli játékos védekezése és az ítélet miatt. Hogy mi történt? Sinner idén márciusban az Indian Wells-i torna idején pozitív mintát adott, majd a megismételt próba is igazolta a szervezetében az izomtömeg növelésére alkalmas klosztebol nevű anabolikus szteroid jelenlétét. A világranglista 23 éves éllovasa azzal védekezett, hogy a masszőre kisebb kézsérülését kezelte olyan spray-vel, ami a tiltott szert tartalmazza. S mivel kevesebb mint egymilliárdod grammnyi kloszte­bolt mutattak ki a szervezetében, a Nemzetközi Teniszintegritási Ügynökség felkérésére az ügyben eljáró független bíróság felmentette Sinnert.

Fogalmam nincs, egymilliárdod grammnyi klosztebollal hány gramm izmot képes magára pakolni egy sportoló. Abban azonban biztos vagyok, Jannik Sinnernek minden deka izomra szüksége van.

Elég ránézni az olaszra: vékony, mint a giliszta. Valószínűleg éppen a vetélytársakhoz képest gyengébb fizikuma hátráltatta a kibontakozását.

Sinner ugyanis mindent tud a teniszből: erős szerva, gyilkos tenyeres, megbízható fonák, és a gyorsaságával sincs gond. Valami mégis hiányzott a játékából, tavaly ősszel aztán látványosan megtáltosodott. Az ATP-vb-n pályafutása során először legyőzte Novak Djokovicot, igaz, a szerb a fináléban visszavágott neki, majd a Davis-kupában győzelemre vezette Olaszországot. A menetelését az új évben is folytatta, Melbourne-ben végre megszerezte pályafutása első Grand Slam-tornagyőzelmét. Aztán az eredményei visszaestek. A Roland Garroson az elő-, Wimbledonban már csak a negyeddöntőig jutott, az olimpiától pedig kissé mondvacsinált ok miatt lépett vissza. Mondhatnánk, összeáll a kép. A háttérben eltitkolva zajlott a doppingeljárás, ami Sinnert érthetően megviselte.

Hogy mi az igazság? Az ana­bolikus szteroidokra a zéró tolerancia elve érvényes a doppingellenőrzés során, éppen ezért érthető a versenytársak felháborodása. Érdekesség, hogy a párizsi olimpia előtt egy lengyel kenus, Dorota Borowska ugyancsak klosztebol miatt akadt fenn a vizsgálaton, s az ő dajkameséjét is elfogadták, miszerint a kutyája sérülését kenegette a szert tartalmazó kenőccsel.

Mikroadagokban szabad „cuccolni” – ezt üzeni mindkét eset. Sinner persze hivatalosan ártatlan, de nem csak a bíróság mond róla ítéletet. A US Openen nem csak a vetélytársakkal kell majd megküzdenie.