Zalaegerszeg

2012.03.16. 07:58

Kistérségi ízutazás Székelyföldön (fotókkal)

A Tusnádfürdői Gasztronómiai Napok díszvendége volt múlt hét végén a Pacsa és Térsége Többcélú Kistérségi Társulás. A kétnapos rendezvényen nyolc település szakácsai öregbítették megyénk hírnevét.

MTI/AP

- Az immár negyedik alkalommal megrendezett gasztro napok célja, hogy évről évre bemutassanak egy magyarországi régiót az ízein keresztül - meséli dr. Csikós Andrea Dóra, a kistérségi társulás irodavezetője, hozzátéve: a rendezvényen több száz érdeklődő fordult meg. - A pacsai kistérségből nyolc falu szakácsai, profi háziasszonyai vállalkoztak a közel ezer kilométeres utazással járó megmérettetésre. A kiállításon vadételek, halak s a hagyományos paraszti konyha ízei domináltak. Olyan ételek, amelyeket nagyanyáink főztek, s amelyek anyáról lányra szálltak.

A feltálalt ételek receptjeit az iroda munkatársai Kistérségi ízutazás néven receptfüzetbe is szedték. A nagykapornakiak fő specialitása az erdei gombás szarvasragu volt tepsis galuskával, a bezerédiek zsíros pereccel rukkoltak elő, az orbányosfaiak pedig túrós csuszával tálalt harcsa paprikással. A misefaiak hurkából, kolbászból, szalonnás fasírtból készített bőségtállal kedveskedtek, a pacsaiak a zalai legényfogó leveshez bundás húst, dödöllét és rétest tálaltak. A dióskáliak menüsora tüdőlevesből, savanyú húsos paprikából és hájas kráfliból állt, a nemesrádóiak pedig pulykakuglóffal és pulyka formájú zöldségszoborral nyűgöztek le mindenkit. A felsőrajkiak étlapján kacsaaprólék leves és párolt káposztával tálalt töltött pulykanyak szerepelt, és Zala megye alakú Zala kocka torta.S természetesen a vendégek zalai borokat is kóstolhattak...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!