Zalaegerszeg

2016.03.31. 16:22

"Soha ne ijedjenek meg!” - Hetedik helyszínként Zalaegerszeg adott otthont a tehetségfórumnak

Zalaegerszeg - A megyeszékhelyi fiatalok mutatták meg csütörtökön, miben tehetségesek. Az úgynevezett tehetségfórumnak a Városi Hangverseny- és Kiállítóterem, valamint az Ady Endre Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola adott otthont.

Arany Horváth Zsuzsa

A napot a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet Nemzeti Tehetség Program irodája szervezte azzal a céllal, hogy bemutassa a magyar tehetséggondozási rendszert, népszerűsítése a legfontosabb tehetséggondozó programokat, valamint jó gyakorlatokat adjon át. Zalaegerszeg mellett Kecskemét, Kaposvár, Vác, Sárbogárd, Ózd és Nyíregyháza szerepelt a „turné" listáján. A rendezvényeken a köznevelésben dolgozó tehetséggondozó szakemberek, pedagógusok, oktatók, az ifjúságügyi és oktatási szakemberek, valamint az ifjúsági és tehetséggondozó szervezetek képviselői, illetve a diákok és szüleik tapasztalatcseréje valósulhatott meg.

Csütörtökön Zalaegerszegen Balaicz Zoltán köszöntötte a roadshow-t és a nézőtéren helyet foglaló diákokat, majd Téglásy Kristóf, a szervező programiroda ifjúsági igazgatója szólt arról, hogy a tehetséges fiatalok dolga az, hogy ne ijedjenek meg a nehézségektől, a tehetségük kibontakoztatása érdekében merjenek határozottan, harcosan kérni maguknak helyet, időt, pénzt, energiát a szakemberektől, a környezettől. Egyik házigazdaként Czigány László, az Ady iskola igazgatója is a tehetségek iránti érzékenység fontosságára hívta fel a figyelmet.

A tehetségfórumhoz kapcsolódó napon a zalaegerszegi Kölcsey gimnázium Kocsis István tanár úr vezette robot szakköre is bemutatkozott. Előtérben Boronyák Dóra és Gyulai Nóra próbálja ki éppen a színeket szétválogató robotot, a háttérben pedig Matyovszky Benedek és Buruczky Viktor tart bemutatót. Mindannyian a gimnázium 10. K osztályának tanulói
Fotó: Pezzetta Umberto

A zalaegerszegi fiatalok ezután különböző műfajú művészeti programot mutattak be a színpadon, amely a népzene, a balett, a költészet, a tánc, a színjátszás világába kalauzolta a hallgatóságot. Ezt követően Rudolf Péter Kossuth-díjas színművész beszélt saját pályája indulásáról, a gyerekkori szárnypróbálgatásokról, a szerencse mellett kiemelve a szülői ház és az iskola szerepét egy-egy gyerek tehetségének kibontakozásában. A diákok értesülhettek arról, hogy a foci, a versmondás, a jogi egyetem kanyargói után miképp vezetett az útja a színművészet felé, s azt is elárulta, a gyermekei is ezt a hivatást készülnek választani.

A zsinagógabeli események mellett az Ady iskolában kiállítás nyílt az intézmény volt és jelenlegi tanárainak, növendékeinek képzőművészeti alkotásaiból, miközben több műhely (tűzzománc, grafika, szépirodalmi, film) is megnyitotta képzeletbeli kapuit az érdeklődők előtt. Mi a Kölcsey gimnázium robot szakkörének foglalkozására kukkantottunk be, ahol két tizedikes diák avatta be érdeklődő közönségét az ipari robotkarok, az ember vezérelte robotok és a filmeken látható csudák rejtelmeibe. A Kocsis István által vezetett szakkör a Munkácsy iskola diákjaival együttműködve közösen fejleszti saját gépeit, melyek között a gravitációs gyorsulást vizsgáló saját építésű műszeren túl színeket érzékelő és azokat szétválasztó robot is található. Az iskola egy másik pontján kémiai kísérletekben is elmélyülhettek az érdeklődők.

A nap végén a fórumot meglátogató pedagógusok összegezték és kicserélték a programok során összegyűlt tapasztalataikat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!