Állatvilág

2016.06.26. 13:50

A fémhordó nem kutyaház!

Zalaegerszeg – A fémhordó nem kutyaház, a kutyaház pedig önmagában nem ad megfelelő árnyékot az ebnek, figyelmeztet Igaz Klaudia, a Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetője.

Varga Lívia

Kitört a kánikula, ám sok ebtulajdonos elfeledkezik erről, s víz és árnyék nélkül, a tűző napon hagyja kutyáját, annak életét veszélyeztetve ezzel. Az állatvédők számtalan ilyen esettel találkoznak...

– Nem egyszer tapasztaljuk, hogy fémhordót állítanak be kutyaháznak, nem gondolva bele, hogy az a tűző napon annyira átforrósodik, hogy hozzá érni sem lehet. Akkor hogy tudna benne menedéket találni szerencsétlen kutya? – mondja felháborodottan Igaz Klaudia.

Kutya megfelelő árnyék és víz nélkül: minden téren rossz példa Fotó: Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat

Az állatvédő példát is hoz: tudnak olyan misefai gazdáról, akinek több kutyája „a prérire, fémhordóhoz van kikötve, mindenféle árnyék nélkül”.

– Ám – folytatja Igaz Klaudia – hiába a megfelelő kutyaház, ha nincs árnyék, az is maga a pokol. Gondoljunk bele, ha folyamatosan tűzi a nap, az is mennyire átforrósodik. Hogyan tudna akkor árnyékot tartani vagy hűvöset biztosítani a kutyának?!

Sokan arról is elfeledkeznek, hogy egész napra elegendő vizet biztosítsanak az ebnek. Számonkérés esetén gyakori kifogás, hogy volt víz az edényben, csak a kutya felborította. Erre is van azonban megoldás: célszerű tisztára mosott 20-30 literes festékes vödröt használni e célra, ami egyrészt lassabban melegszik fel, másrészt súlyánál fogva nehezebb feldönteni. A lényeg, hogy az edény ne fém legyen. Megoldás lehet továbbá, ha egy használaton kívüli gumiabroncsba állítjuk az itatót.

– Azt kérjük, hogy, amennyiben muszáj megkötni az állatot, olyan helyen tegyék ezt, ahol minden napszakban(!) van árnyék, délben is – hívja fel a figyelmet Igaz Klaudia, hozzátéve: amennyiben ennek ellenkezőjét tapasztalják, a hatóság segítségét kérve intézkednek. Aki pedig a tűző napra kikötött kutyát lát, jelezze azt a Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat 0630/215-2641-es számán 15 óra után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!