Állatvilág

2016.02.08. 14:58

Háromnyaras pontyok kerültek a Balatonba

Több ezer darab háromnyaras pontyot telepített a Balatonba hétfőn a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.

Keszey Ágnes

Az irmapusztai halastóban nevelődtek azok a pontyok, melyek hétfőtől már a Balatonban úszkálnak. Két szállítmány is indult Keszthelyre: délelőtt közel tizenegyezer kilónyi, délután több mint háromezer kiló ponty csúszott bele a tóba a halcsúszdán. Mint mindig, a horgászegyesület képviselői most is figyelemmel kísérték a telepítést..

– A halgazdálkodási tervünkben idén 300 tonna ponty telepítése szerepel. Ebből tavaszig várhatóan 60 tonnát fogunk telepíteni. Ezek háromnyaras korosztályú halak, 35 – 40 centiméteresek, fogható méretűek – mondta el lapunknak Tulipán Tibor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere.

A most elkezdődött, idei haltelepítések sora folytatódik a Balaton körül és így természetesen a zalai partszakaszon is.

- Várhatóan még egy ugyanilyen ugyanilyen kör fog jönni Keszthelyre. Ide körülbelül összesen 30 tonnányi ponty telepítését tervezzük – tette hozzá Tulipán Tibor.

Az elmúlt évekhez hasonlóan, idén is kerülnek még más halfajok a tóba. Tavaszig még biztosan telepítenek előnevelt csukát. Hogy mikor, hol és milyen halakat engednek a tóba, az egyébként mindig megtalálható a halgazdálkodási cég honlapján, hiszen a haltelepítések a horgászok érdeklődésére tartanak számot: annál is inkább, mivel a Balatonon már nem folyik halászat, így a most tóba került pontyokat is a pecások foghatják ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!