Állatvilág

2017.01.04. 18:50

Kutya hideg van! Óvjuk meg kedvenceinket a tél viszontagságaitól!

Az elkövetkező hetekre különösen durva téli időjárást jósolnak a meteorológusok.

Zalai Hírlap

Az extrém hideg az emberek mellett a szabadban tartott gazdasági állatokra és a házi kedvencekre is veszélyt jelenthet. Az Orpheus Állatvédő Egyesület tanácsaival és egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhető a környezetünkben tartott állatok szenvedése, megfagyása.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője azt javasolja, hogy a nagy hidegben kint tartott kedvenceink számára feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget és szélvédett kuckót. Napközben többször ellenőrizzük az ivóvizes tálakat, a fagyott vizet ilyenkor langyosra kell cserélni. Ne feledjük el azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken kedvenceink mozgásigénye, ezért fontos, hogy minden nap szánjunk időt a velük való sétára, játékra. A szabadban, kinn teleltetett házi kedvenceinket semmiképpen se fürdessük, hiszen ezzel a zsíros védőréteget lemosnánk, megbontva az állat szőrének természetes szigetelőrétegét, hívja fel a figyelmet a szakértő, hozzátéve: az utcákon sok kóbor állat kószál. Aki csak tud, fogadjon be közülük legalább egyet, ezzel sok esetben az életüket menthetjük meg.

- Az egyesület állatmentései során az elmúlt évek alatt számtalan esetben találkoztunk utcára dobott, fagyást szenvedett kutyákkal. A háziállatok felelős tartása a gazda kötelessége. Állatot elhagyni, kitenni, vagy úgy tartani, hogy az elpusztul, bűncselekmény, amiért letöltendő börtönbüntetés is kapható - hangsúlyozza Seres Zoltán.

MIRE JÓ A KUTYACIPŐ? - csak divatból használják vagy valóban praktikus?

A vízálló anyagból készült kutyacipő kényelmes és hasznos viselet lehet a téli időszakban az ebek számára, bocsátja előre az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. Ha olyan helyen lakunk, ahol rendszeresen sózzák a járdát a jegesedés megakadályozására, ott megvédi a kutyus lábát a káros maróanyagtól, a sótól. Egy sómarta tappancs komoly fájdalommal jár, a kutya nehezen tud ráállni, ráadásul a sebek könnyen el is fertőződhetnek, a gyógyulás pedig hosszú hetekig is eltarthat.

Shaquille lakásban tartott kutya. A havat nagyon szereti, a hideget azonban már kevésbé, így ő zord idő esetén nem tiltakozik a kabát ellen. Fontos viszont, hogy a mozgásban ne zavarja a ruha... Fotó: Archív/Katona Tibor

HIDEG ELLEN KUTYARUHA?! - csak nagyvárosi hóbort lenne?

A tömbházakban tartott kutyákra a hideg téli napokon a gazdik gyakran ruhát is adnak. Ez a kívülállóknak amolyan divathóbortnak tűnhet, az öltöztetésnek azonban fontos szerepe lehet, emeli ki Seres Zoltán. Mint fogalmaz, a lakásokban tartott kutyákat még télen is meg szokták fürdetni. Ilyenkor az állatok szőrét védő faggyúréteg a kenceficéktől lemosódik. S a fűtött lakásokban élő állatok szőre egyébként sem védi meg őket a zord tél viszontagságaitól, így amennyiben benti kedvenceinket hosszabb ideig kint tartjuk jeges időben, meg is betegedhetnek A problémák megelőzésére pedig kiváló megoldás a kutyaruha.

- Ha kreatívak vagyunk, ezt akár otthon is elkészíthetjük - jegyzi meg Seres Zoltán. - Állatos boltokban ugyanis ezekért a darabokért nem ritkán több (tíz)ezer forintot is kifizettethetnek velünk.

Kutyaruha készítésekor figyelni kell arra, hogy az állatot a rárakott ruha a mozgásban ne zavarja - ne szorítsa és ne legyen rá nagy sem. Fontos továbbá, hogy az eb a ruhájában rendesen el tudja végezni kis- és nagydolgát. Azonban készüljünk fel arra, hogy a kutyaruhában sétáltatott állatok játék közben leszaggathatják egymásról a ruháikat, fogalmaz a szakember, aki arra is figyelmeztet, hogy a kutyaruhát is rendszeresen mosni kell, hiszen az utcán sok baktérium, vírus is rátapadhat. Nem árt tehát, ha a biztonság kedvéért kutyánként két-három váltás ruhát készítünk vagy szerzünk be.

MILYEN A JÓ TÉLI KUTYAHÁZ? - védjük a házaink őrzőit!

- Az udvaron tartott kutyákról se feledkezzünk meg - folytatja az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője. - A kutyaház számukra nyáron a hőgutától ad védelmet, télen pedig a fagy ellen kell, hogy oltalmat nyújtson. Vásárolhatunk hőszigetelt kutyaházat, ugyanezt azonban, ha van barkácsműhelyünk, otthon mi magunk is elkészíthetjük.

A hideg ellen védő kutyaház a kutyánál csak kicsit szabad, hogy nagyobb legyen. A túl nagy házat ugyanis a kutya nehezebben fűti be . A ház kívülről és belülről fából legyen, köztes anyagként pedig szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház 5-6 centis lábakon áll, ez megvédi az építményt az eső okozta sártól és a latyakos hótól is. A házat puha szőnyeggel, rongyokkal vagy szalmával, faforgáccsal béleljük ki, s a bélést hetente, kéthetente higiéniai okokból cseréljük le. Fontos, hogy a kutyaházat tegyük fedett és minél szélvédettebb, melegebb helyre. Ha pedig nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri bebocsátást fűtött helyre, ha a lakásba nem is, legalább a kazánházba vagy a garázsba. Udvaron telelő kutyust télen ne fürdessünk, paraziták ellen permettel kezeljük, s ezt mindenképpen meleg helyen tegyük, hogy tudjon rendesen megszáradni a szőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!