Állatvilág

2016.01.13. 18:06

Nem tilos megkötve tartani a kutyát

Zalaegerszeg – Lehet kutyát láncon tartani, mert nem tiltja a január 1-jén életbe lépett kormányrendelet, mégis rengeteg a félreértés.

Arany Gábor

A sajtóban napvilágot látott hírek szerint akadt olyan alföldi város, ahol több tucat kutya elaltatását kérték a gazdák a rendeletre hivatkozva. Azaz, nem akarnak büntetést fizetni, mert kikötve tartják az ebet, ha viszont szabadon engedik, akkor abból lesz bajuk.

Nos, kezdjük a legfontosabbal: „patás állatot állandó jelleggel, ebet tartósan kikötve tartani tilos.” Ez áll az inkriminált rendeletben, de sem az állandó jelleggel, sem a tartós fogalmát a jogszabály nem határozza meg... Sokan értelmezték ezt mégis teljes tilalomként, ezért már a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is szükségesnek érezte a magyarázatot. E szerint a rendelettel követendő irányt határoznak meg, segítve a felelős állattartási szokások kialakulását. Alapvető, általános előírás, hogy a kedvtelésből tartott állatnak lehetővé kell tenni természetes viselkedését, ugyanakkor szükségtelenül ne zavarja a lakóközösség életét, valamint kiemelten fontos az ember egészségének és testi épségének védelme. Törekedni kell arra, hogy minden kutya – még a nehezen kezelhető, harapós állat is – legalább időnként szabadon mozoghasson egy biztonságosan bekerített, zárt területen, vagy ha ez az állat viselkedése miatt nem lehetséges, akkor egyéb, irányított tevékenységgel kell kielégíteni a mozgásigényét.

A hosszú lánc elegendő mozgást biztosít Brúnónak, mutatja az Egerszeg-hegyen lakó Tóth Szilvia és édesapja, Tóth Sándor. A kutya sajnos hajlamos szökésre, de azért rendszeresen sétáltatják és felügyelet mellett szaladgálhat szabadon is az udvarban
Fotó: Katona Tibor

Ezért nem lehet kimondani, hogy az időszakosan használt lánc rosszabb, mint a kenneles tartás. A jól megválasztott futólánc – melyet ingergazdag környezetben helyeznek el – nagy mozgásteret biztosíthat a kutyának és kevésbé zárja őt ki az emberekkel való kapcsolat lehetőségéből, mint az udvar végében álló kennel. Ám ha a kennelben a kutya csak pihen, de a nap nagy részét szabadon töltheti a kertben és rendszeresen sétálni is viszik, foglalkoznak vele, akkor ez is megfelelő. Tehát nem az a közvetlen, azonnali cél, hogy minden kutya végleg lekerüljön a láncról, akkor is, ha az állat szocializáltsága és a környezete nem biztosítja a biztonságos tartás feltételeit, de az igen, hogy ezután egy kutya se kerüljön tartósan láncra! A jogalkotó célja, hogy senki ne kezdjen kutya tartásába, ha nincsenek meg a megfelelő, az állat és a lakókörnyezet jogos igényeit is kielégítő feltételek, fogalmaztak a tájékoztatójukban. –

- Elaltatást tőlem még nem kértek a rendelet miatt, de néhány gazda jelezte már a problémát – kezdte érdeklődésünkre dr. Matyovszky Balázs zalaegerszegi állatorvos. – Ha szökős a kutya, a kerítés sem állítja meg, és nincs mód kennelt építeni, akkor nincs más megoldás, meg kell kötni. Ha azonban rendszeresen foglalkoznak az állattal, ellátják, megsétáltatják, ami alapvető elvárás a gazdákkal szemben, akkor ezt nem lehet kifogásolni – mondta. – Jobb is a helyzete, ha futóláncon tartják, mintha kis méretű kennelbe zárják. Egy jól érthető élettani példát mondok: a kutya, ha teheti, akkor nem piszkít a környezetébe, de még abba az udvarba se, ahol él. Ha viszont állandóan megkötve tartják, akkor nincs módja másként elvégezni a dolgát. Az a kutya amelyikkel rendszeresen foglalkoznak, sokkal kevésbé lesz szökős vagy vad és így könnyebb lesz eleget tenni a jövőben a rendeletnek – magyarázta. – Hozzánk még nem gyűrűzött be a probléma, majd ezután derül ki, hogy a kutyás gazdákat feljelentik-e a szomszédok, s erre milyen megoldást keresnek. Egy biztos, egészséges állatot csak azért, mert a gazda számára teherré vált a tartása, nem altatunk el – szögezte le dr. Matyovszky Balázs.

– Megszaporodtak a kidobott kutyák, ami szerintünk már a rendelet következménye – mondta Abai Erika, a megyeszékhelyet és negyven települést ellátó egerszegi állatmenhelyt működtető Bogáncs egyesület operatív titkára. – A szilveszteri petárdázás miatt elmenekült ebek már visszakerültek a gazdákhoz, ez az újabb hullám pedig már azt jelzi, hogy sokan inkább megszabadulnak a kutyájuktól, mert nem akarnak büntetést fizetni. Az elmúlt napokban húsz kutya került hozzánk, viszont ilyenkor télen nem fogadnak örökbe egyet sem, ezért megint telt házzal működünk – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!