Balatongyörök

2016.03.16. 14:15

Itt a medvehagymaszezon: napi két kiló szedhető, de nem mindenhol

Balatongyörök - Ezekben a hetekben sokan gyűjtik a medvehagymát. A kedvelt tavaszi növénynek számos jótékony hatása van, de nem szabad bárhol s korlátlan mennyiségben sem szedni.

Keszey Ágnes

Vértisztító és vérnyomás szabályozó hatású, s az emberek szempontjából annyira nem jelentős, de az egyik legősibb féreghajtó. Készíthető belőle leves, felhasználásával fűszervaj, ízesíthetünk vele pogácsát, s még számtalan módon szerepelhet étkezésünkben. Többek által kedvelt növény a medvehagyma:sokan saját maguk indulnak túrázni, s útjuk során gyűjteni a tavasz egyik kedvelt növényének(főként) a levelét.

– A Keszthelyi-hegység területén a medvehagyma elég sok helyen előfordul. Az országos jelentőségű védett természeti területeken (melyeket táblák jeleznek) a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó részeken nem szabad szedni - hangsúlyozta lapunk érdeklődésére Sinka Gábor tájegységvezető, természetvédelmi őr.

Sokak által kedvelt gyűjtőhely a balatongyöröki Bélapi-pihenő. Ám itt nem szabad medvehagymát szedni - mondta Sinka Gábor

A nem védett területeken szabad gyűjteni, de nem korlátlanul.

- Ha az erdő a magyar állam tulajdona és állami erdőgazdaság gazdálkodik rajta – és nem védett terület -, ott szabad medvehagymát szedni, a személyes szükségleteknek megfelelő mennyiségben. Ez fejenként és naponta kettő kilogramm. Ha magánerdő, akkor csak az erdőgazdálkodó írásos engedélyével gyűjthető - tette hozzá a természetvédelmi őr.

Hasonló előírások vonatkoznak egyébként (a törvényi megfogalmazás szerint az erdei haszonvételre) a gombára, a vadon termő gyümölcsre, a díszítőlombra és a gyógynövényekre is. Medvehagyma Vonyarcvashegy és Balatongyörök között, a nemzeti parkon kívül eső területeken és a 84-es út Keszthelyi-hegység felőli oldalán, Uzsabányától Sümegig nagy mennyiségben terem, s a mennyiségi korlátozások figyelembevételével gyűjthető.

A medvehagymát egyébként - persze, ahol szabad - üdén, zsengén, tehát még virágzás előtt ajánlott szedni. Ilyenkor érezhető jellegzetes illata, később, ahogy öregszik, a levele egyre csípősebbé válik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!