Belföld

2015.01.28. 15:45

Bocuse d'Or - Molnár Gábor posztere lett a legjobb

„Hihetetlen!” – így kommentálták a Bocuse d’Or-on az egykor a keszthelyi VSZK-ban végzett Molnár Gábor vezette magyar csapat hústálát, amelynek középpontjában a Gömböc állt, pontosabban mozgott a nemzetközi szakácsversenyen.

Keszey Ágnes

A Lyonban megrendezett nemzetközi gasztronómiai verseny második napján, reggel 9:30-kor startolt Molnár Gábor és a magyar csapat. A drukkerek bíztatásától hangos arénában 5 óra 35 perc állt rendelkezésükre a hús- és halétel elkészítésére. A húsétel kötelező alapanyaga az idei döntőn a gyöngytyúk, a halételé a pisztráng volt.

A csapat feladata rendkívül összetett és komoly koncentrációt igényel, az elbírálásnál szempont az íz, a látvány, de az adott országra jellemző elemek használata és a megfelelő háttérmunka is.

Molnár Gábor a döntőn

Molnár Gábor több hónapos felkészülés után vágott neki, hogy bizonyítson a 24 induló nemzet séfjei között. A mai mezőnyben ott volt a legutóbbi ezüst- és bronzérmes gasztronómiai nagyhatalom, Dánia és Japán, de a 2011-ben dobogós Svédország és Norvégia is.

A halételt 14:30-kor, a húsételt 15:05 órakor tálalták a zsűrinek, amelyben Hamvas Zoltán, a Bocuse d'Or Akadémia elnöke pontozott a 24 nemzet képviselői között.

„Hihetetlen!" – kommentálták a műsorvezetők a hústál bemutatásakor!

A különleges látvány érdekében a húsétel és a tálalásához szükséges dísztál egyedi koncepciót kapott, a csapat és az APLI Design formatervezői hónapokig dolgoztak kialakításán. A versenymunka kulcsmotívumaként a Gömböcre esett a választás, amely Széll Tamás motívuma, a Rubik-kocka után újra a magyar kreativitást és alkotó szellemet hirdeti. Ennek körvonalát vette fel a tál központi eleme, a gyöngytyúkból épített forma, amelyet egy „fészekre" helyeztek.

Dísztál a Gömböccel

A Gömböc egyik jellegzetessége, hogy egy stabil egyensúlyi ponttal rendelkezik és mozgásban van, amíg ezt el nem éri. Ezt a dinamizmust, a hazai gasztronómia fejlődését kívánt megmutatni a fogás kreatív elemein keresztül Molnár Gábor, aki ugyanakkor a magyar konyhára, annak hagyományaira támaszkodhat, mint „stabil pont". A receptben ezt olyan alapanyagok és tradíciók közvetítik, mint a paprika, a marinált zöldségekkel és „szférikus tejfölgolyóval" elkészített pickled (savanyított) gulyás consommé vagy a sült csirke majonézzel töltött tojás, hozzávalóként a torma és feketegyökér.

A pisztrángból készült halételt éttermi formában, tányérra kell kitálalniuk, ennek köretében a kötelező „titkos" alapanyag, a tegnap délután bejelentett édeskömény is szerepelt – a köret minimum fele részben zöldségekből kellett, hogy álljon. A filét fűszeres zöldség juliennel és scampival töltve készíti el Molnár Gábor, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején.

Bocuse d'Or Lyon – a magyar csapat menüje

Halétel – téma: pisztráng

Pisztrángfilé fűszeres zöldségjuliennel és scampival töltve, torma és tintaspagetti-ívvel a tetején meglepetészöldségekkel körítve

Köretek:

A halétel „titkos összetevőjét" a verseny előestéjén leplezték le; az édesköményből rögtönzött a csapat.

Hétfőn este, a helyszínen kialakított piac zöldségkínálatából az alábbi friss alapanyagokat választották: burgonya, zöldalma, fehérhagyma, gyömbér, kapor, sütőtök, japán articsóka, vörös- és cirmos cékla, póréhagyma és tarlórépa.

Húsétel – téma: gyöngytyúk

Gyöngytyúkmell ívek

Paprikás gyöngytyúkmell csíkok

Combsonkaszelet póréhagymával és siitakehamuval

Panco-gyöngytyúkbőr és koriander morzsa

Köretek:

Pickled gulyás consommé savanyított, marinált ecetes zöldségekkel és „szférikus tejfölgolyóval", fűszersaláta és gulyás jus

Mangóecetben marinált, sütőtökszalagba göngyölt, korianderes-birsalmás narancslekvárral töltött répa póréhamuval

Grenaille burgonyakavics fekete olívatapenáddal töltve

Tojás sült csirke majonézzel töltve

Zöld sabayon és gyöngytyúk jus

Gombazselén és fekete kenyéren tálalt feketegyökér „hattyú" tormás panna cottával, rajta csicsóka carpaccióval és tejchips tollakkal

Molnár Gábor posztere lett a legjobb

A közönség szavazata alapján Molnár Gábor magyar séf plakátja nyerte el szerdán a legjobb poszternek járó díjat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjében a franciaországi Lyonban.

A döntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai indulhattak, összesen 24 ország séfje.

A legutóbbi döntőben két évvel ezelőtt szintén Magyarország nyerte el a legjobb poszternek járó díjat. Akkor Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje képviselte hazánkat.

Norvég győzelem született Bocuse d'Or szakácsversenyen

Orjan Johannessen norvég séf nyerte meg szerdán a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjét a franciaországi Lyonban, ahol a magyar induló, Molnár Gábor a 13. helyet szerezte meg.

Az ezüstérmet az Egyesült Államokból Philip Tessier, a bronzot pedig a Tommy Myllymaki vezette svéd csapat nyerte el.

A legjobb húsfogást a finnek készítették, nekik volt a legjobb segítőjük is Antti Lukkari személyében. A halmenük közül a zsűri a japán fogást találta a legjobbnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!