Belföld

2011.03.04. 12:50

Defibrillátorokat kapott a budapesti rendőrség

Öt félautomata defibrillátort kapott a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), a készülékek a közlekedésrendészeti és a bevetési részlegekhez kerülnek - jelentették be a BRFK, az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, valamint a HELP program képviselői pénteki sajtótájékoztatójukon.

MTI

Azt is bejelentették, hogy megkezdődött a rendőrök szervezett újraélesztés-oktatása, a BRFK és más rendészeti szervek munkatársai közül eddig félszáz embert képeztek ki.
   
Borsos Bálint, az adományozó HELP program (Human Emergency Life Point) marketingigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon hirtelen szívhalálban becslések szerint évente csaknem 20-25 ezer ember veszti életét, azaz minden huszadik percben egy ember. A hirtelen keringésleálláskor fellépő vészhelyzetben az első négy perc a kritikus, így létkérdés, hogy a mentő megérkezéséig a bajbajutottak gyorsan, szakszerűen és hatékonyan kapjanak korai sürgősségi életmentést.
   
Felidézte: több HELP pontot, vagyis az Országos Mentőszolgálatnál hivatalosan regisztrált életmentő állomást alakítottak ki többek között a rendőrség Teve utcai székházában, a Vígszínházban és a Magyar Televízióban.
   
Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat műveleti és szervezési igazgatója a laikus segítségnyújtás fontosságáról beszélt: ez a sürgősségi lánc első eleme. Nincs a világon olyan hatékonyan működő mentőszolgálat, amely tudná vállalni, hogy négy perc alatt biztosan a helyszínre ér egy szívleállásnál - mutatott rá.
   
Ismertette: leggyakoribb probléma, amikor a szív nem ver, hanem remeg, vagyis koordinálatlan elektromos aktivitást mutat, és nincs úgynevezett pumpafunkciója, nem tudja fenntartani a keringést, így az illető külső segítség nélkül meghal. A defibrillátor ebben a helyzetben segít.
   
Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt elnöke arról beszélt, hogy jó lenne, ha minél több helyen lennének elérhetők a félautomata defibrillátorok, mert - mint fogalmazott - a statisztikák riasztók. Hozzátette: több programjuk is irányul a készülékek kihelyezésére, és külön említette, hogy a balatoni strandokon évek óta telepítették és sikerrel használták is ezeket.
   
Tóth Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya azt mondta: a rendőrségnek nem pusztán a bűnüldözés, a közrend és közbiztonság védelme a feladata. A rendőr akkor is hivatását gyakorolja, amikor csak tájékoztatást ad egy hozzá forduló állampolgárnak, segít valakinek átkelni az úttesten, vagy pusztán a jelenlétével készteti az autósokat a szabályok betartására. A dandártábornok szerint ebbe a körbe tartozik az is, hogy a rendőr a balesethez elsőként kiérve gyors és szakszerű ellátás révén emberéletet ment.
   
"Mindannyian olyan rendőrséget szeretnénk, amelyre az ilyen esetekben számíthatnak az állampolgárok. Olyan rendőrséget szeretnénk, amely élvezi a lakosság, az állampolgárok bizalmát, és kivívja a szeretetüket és megbecsülésüket" - fogalmazott Tóth Tamás. Hozzátette: ez sok munkát jelent, látni kell, hogy milyen változások vannak a társadalomban, mit vár el a lakosság, és miben tudnak segítséget nyújtani. Hozzátette: a hirtelen szívhalál elleni küzdelem egyike azoknak a feladatoknak, amelyekből ki kell venniük a részüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!