Belföld

2015.10.09. 09:29

Egymilliárd forintnyi áfát csalt el egy bűnszervezet fémkereskedelemmel - Zalaiak is érintettek az ügyben

Zalaegerszeg – Fővárosi és zalai tagokból álló áfa-csaló bűnözői csoportot leplezett le a közelmúltban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A feltételezett elkövetők egymilliárd forintot meghaladó kárt okoztak a költségvetésnek.

Gyuricza Ferenc

Mindezt Fenyvesi Lili főhadnagy, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense tájékoztatta lapunkat. Kérdésünkre elmondta, összesen 12 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük ketten is zalaegerszegiek. Az ügynek egyéb zalai vonatkozásai is vannak, Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Bocskán összesen öt helyszínen tartottak házkutatást, s az átfogó akcióban a NAV Zala megyei pénzügyi nyomozói is részt vettek.

– A nyomozás eddigi adatai szerint egy 34 éves budapesti férfi irányította azokat a fővárosi cégeket, amelyek 4 milliárd forintot meghaladó értékben, áfa megfizetése nélkül, azaz nettó áron szereztek be fémipari termékeket olasz és osztrák kohóktól, majd az árut itthon már bruttó áron értékesítették – mondta Fenyvesi Lili.

Fenyvesi Lili azt is hozzátette: a szállítmányokat megfigyelték, s így derült ki, hogy a valóságban a kohóktól közvetlenül a végfelhasználókhoz szállított árukat papíron szlovén, majd magyar gazdasági társaságokon keresztül többszörösen is átszámlázták, ezzel belföldi beszerzés látszatát keltették. Így tudták a hazai feldolgozó cégeknek és a végfelhasználóknak már bruttó áron értékesíteni. A főhadnagy kiemelte: az átszámlázó szlovén és magyar cégek ügyvezetői – akiknek feladata kizárólag csak az áru átpapírozása volt, valós gazdasági tevékenységet nem végeztek és áfa befizetési kötelezettségüknek sem tettek eleget – egytől-egyig a budapesti illetőség férfi bűntársai voltak.

A bűnözői csoport leleplezése érdekében nyolc megyében összesen negyven helyszínre kiterjedő akciót hajtottak végre a pénzügyi nyomozók, ebben vettek részt a zalai kollégák is. Az érintett cégek vagyonát – köztük járműveket és gyártóberendezéseket – több száz millió forint értékben foglalták le, s zárolták a bankszámláikat is. A gyanúsítottakat üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolják. Mivel bűnszervezetről van szó, tettükért akár húsz év börtönt is kaphatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!